Cu siguranță nu este prima oară când ai auzit despre probiotice și prebiotice dacă ai ajuns să citești acest articol, mai ales că în ultimul timp se vorbește mult despre rolul lor la nivelul organismului uman, dar poate ești în căutarea unei prezentări concise, din care să înțelegi ușor diferența dintre ele și motivele pentru care orice organism uman poate profita din plin de pe urma lor.
Lumea vie nu este compusă doar din plante și animale, ci și din microorganisme, ca de exemplu bacteriile. Ne-am obișnuit să privim bacteriile ca pe niște infractori minusculi, a căror unică misiune este infectarea corpului nostru și îmbolnăvirea lui. Dar există și foarte multe bacterii bune, probiotice, care pot fi găsite pretutindeni în natură, dar și în corpul nostru.
Bacteriile bune fac laptele să fermenteze transformându-l în brânză sau iaurt, iar legumele le fac să se acrească transformându-le în murături. De asemenea, ele descompun resturile de plante și animale moarte, contribuind astfel la formarea solului și îmbogățirea lui cu minerale.
În organismul uman, cele mai multe bacterii se găsesc la nivelul intestinului gros și pe piele. În intestin ele descompun resturile de alimente și le prefac în materii fecale, încheind astfel procesul de digestie a alimentelor, dar contribuind și la sinteza vitaminelor din grupa B – vitamine esențiale pentru sănătatea organismului. Pe piele pe de altă parte, bacteriile bune țin sub control capacitatea de dezvoltare a bacteriilor rele, nepermițându-le acestora să se înmulțească în mod excesiv.
Termenul de prebiotice se referă la alimente, în general alimente bogate în fibre, care sunt consumate de bacteriile bune din interiorul organismului. Probioticele se găsesc din plin în alimentele la crearea cărora au contribuit precum iaurtul și varza murată, iar prebiotice pot fi considerate alimentele cu cereale integrale, bananele, ceapa, usturoiul, soia și anghinarea.
Există și unele alimente îmbogățite atât în probiotice, cât și în prebiotice, dar și suplimente alimentare precum OMINi-BiOTiC® disponibile în farmaciavedra.ro.
Cât de sigure sunt suplimentele alimentare care conțin probiotice și prebiotice pentru organismul uman?
Pentru ca un microorganism să poată fi considerat probiotic el trebuie să poată fi consumat în deplină siguranță, fără a provoca apariția unor reacții adverse; să ofere organismului uman beneficii reale demonstrate prin studii de specialitate; să poată supraviețui supus acțiunii sucurilor gastrice și mediului acid din stomac prin care trebuie să treacă pentru a ajunge în intestinul gros, acolo unde acționează. Administrate pe cale orală, probioticele acționează diferit pentru fiecare individ în parte, dar în general sunt foarte eficiente pentru restabilirea echilibrului florei intestinale afectat după administrarea de antibiotice.
Nu toate suplimentele alimentare care conțin probiotice conțin și prebiotice, dar cele care conțin și prebiotice sunt cu atât mai benefice pentru organismul uman deoarece prebioticele întăresc bacteriile bune și le cresc șansele de a traversa cu succes tubul digestiv și ajunge în intestin.
Cum să profiți la maxim de pe urma acțiunii probioticelor?
Este bine să consumi suplimente alimentare cu probiotice dimineața, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de prima masă a zilei și seara, înainte de culcare, la aproximativ 2-3 ore după cină.
Astfel, acțiunea sucurilor gastrice asupra bacteriilor bune va fi mult mai mică decât dacă ai administra astfel de suplimente în timpul meselor sau în imediata lor apropiere. Sucurile și enzimele din stomac acționează în așa fel încât să distrugă bacteriile și virusurile care pătrund în organism prin intermediul alimentelor și băuturilor pe care le consumăm.
Nici antibioticele nu au o acțiune selectivă, ele distrugând toate bacteriile din organism atunci când sunt administrate pentru tratarea unei infecții.
De aceea este foarte important să consumi suplimente alimentare cu probiotice și, în mod ideal, și cu prebiotice, pentru a ajuta flora intestinală să se refacă mai ușor și să-și recapete funcțiile originale.
Dacă nu consumi suplimente alimentare care conțin și probiotice și prebiotice, atunci ar fi bine să respecți o dietă cât mai sănătoasă în timpul tratamentului, bogată în fibre naturale.