Casa este un spațiu important pentru orice persoană, întrucât aici petrecem cele mai frumoase momente alături de cei dragi. Iar grădina este locul în care ne putem bucura de natură și de frumusețile ei împreună cu aceștia. Din acest motiv, ea este cea mai bună investiție în timp, bani și efort.
Dacă anul acesta irigarea grădinii ți-a dat mari bătăi de cap, îți vom spune noi cele mai bune tehnici pentru ca la anul să-ți menții grădina în stare perfectă fără a-ți deteriora plantele din cauza udatului excesiv sau imposibilității de a le uda în mod corespunzător.
Reguli generale privind udarea corespunzătoare a plantelor din grădină
Încearcă întotdeauna să uzi planta în mod uniform. În caz contrar, vei determina creșterea rădăcinilor. Fiecare planta poate trebuie udată într-un mod diferit, încearcă să ții cont de acest lucru și să acționezi în funcție de anotimp și sol.
Reține! Apa de ploaie este cea mai bună pentru plante, deoarece nu conține clor. Sfat util! Umple un vas cu apă și lasă apa să stea câteva ore, astfel încât substanțele nocive să se evapore. Udă plantele mai rar, dar atunci când le uzi folosește mai multă apă.
Udă plantele dimineața devreme sau seara târziu. Este bine să uzi grădina după ce pământul s-a răcit, pentru că astfel apa este absorbită fără ca aceasta să se evapore din cauza căldurii.
Nu uda și frunzele în timp ce irigi plantele, deoarece căldura soarelui poate contribui la apariția petelor și dacă este frig noaptea ar putea apărea mucegaiul.
Pământul are nevoie de timp pentru a absorbi apa. Este mai bine să nu torni toată apa odată în același loc pentru a nu o risipi. De asemenea, este important să nu uiți să uzi întotdeauna întreaga plantă și nu doar o parte din ea.
Nu uda plantele cu apă caldă sau rece pentru a nu provoca șoc termic acestora.
Acestea fiind spuse, în continuare îți vom spune cum este mai bine să uzi grădina și care sunt cele mai eficiente sisteme de irigație.
Fără îndoială, cel mai bun sistem este cel automat de irigare prin picurare și/sau prin aspersiune. De asemenea, dacă îți vei monta un astfel de sistem, este bine să montezi și un senzor de ploaie pe el pentru a evita pornirea sa când plouă.
Poți alege chiar și un sistem dotat cu senzori de umiditate ambientală, astfel încât cantitatea necesară de apă să poată fi determinată cu precizie.
Irigare prin picurare
Acest sistem de irigare constă în distribuirea picăturilor de apă care umezesc zona din apropierea plantei. Este un sistem foarte eficient, deoarece nu este afectat de vânt și apa ajunge chiar acolo unde trebuie, la rădăcină. Datorită unui sistem de irigare prin picurare vei avea parte de câteva avantaje importante:
- Economie de apă: Este un sistem foarte economic, potrivit pe terenuri mici și mijlocii.
- Confortabil: Este un sistem automatizat și, prin urmare, nu va trebui să faci nimic.
- Irigare constantă și uniformă: Apa cade mereu în același mod, având o irigare uniformă și regulată.
Irigare prin aspersiune
Irigarea prin aspersiune este o modalitate de irigare prin care apa ajunge la plante sub forma unor mici picături ca și când ar ploua, realizându-se o irigare uniformă și constantă. Avantajele pe care le poate oferi irigarea prin aspersiune sunt următoarele:
- Sistemul poate fi folosit cu ușurință pe teren deluros.
- Este posibilă dozarea apa cu mare precizie.
- Planta nu este deteriorată, deoarece apa nu va fi pulverizată pe plantă cu presiune mare sau în cantitate excesivă.
- Apa este distribuită uniform pe întreaga zonă dorită.
Irigare prin aspersiune sau irigare prin picurare?
Ambele sisteme sunt eficiente și utile în funcție de nevoile fiecăruia, de mărimea terenului, de bugetul disponibil și de timp.
Irigarea prin picurare pare să aibă mai multe avantaje în spațiile mici și mijlocii, dar este mai scumpă pentru suprafețe mari. În plus, are un consum mai mic de energie în comparatie cu aspersorul, deoarece funcționează cu mai puțină presiune.
Irigarea prin aspersiune este optimă pentru suprafețe mari și zone denivelate, deoarece apa este pulverizată, acoperind uniform suprafețele mari.
Acestea fiind zise, trebuie să reții că, indiferent de sistemul pe care îl alegi, trebuie să dispui de apă curentă pentru a-l folosi. Așa că, dacă nu ai apă curentă, îți recomandăm să-ți montezi un hidrofor. În magazinele de specialitate există o gamă variată de hidrofoare performante dintre care poți alege.
De asemenea, este bine să afli cum se conectează presostatul, unul dintre elementele cheie ale hidroforului. Spor la cumpărături și irigat îți dorim!