În urma unui control derulat, în perioada 2018-2019, la firmele din România ale grupului austriac Egger, ANAF Iași a descoperit că acestea au trecut la cheltuieli deductibile contracte de zeci de milioane de lei semnate cu firme-mamă și firme-soră pentru utilizarea mărcilor Egger și achiziția de mărfuri intragrup.
Reporter de Iași arată că, potrivit inspectorilor, cea mai mare parte din suma vizată de 7,7 milioane de lei au provenit din neadmiterea deductibilității unei cheltuieli în valoare de 10.259.579 lei şi a TVA aferentă, înregistrate de societate cu privire la serviciile de licențiere şi de marketing prestate pentru firmele din România de Fritz Egger GmbH & Co Austria în baza unui contract din 2013.
Era vorba de un contract între firme din același grup, prin care „austriecii” dădeau „românilor”, contra unei taxe, drepturi de proprietate intelectuală constând în mărci, brevete de design şi patente, modele şi aplicații.
Pentru a permite sucursalei din România să utilizeze acest know-how, au cerut bani prin „contract și taxă de licență” – 3% din cifra de afaceri generata din produsele vândute către terţi.
Sucursala a plătit și, apoi, a înregistrat aceste cheltuieli drept deductibile, adică neimpozabile.
Egger a achitat banii pretnși de ANAF, după care s-a adresat Curții de Apel Suceava, solicitând anularea deciziei și returnarea banilor, plus plata dobânzilor aferente.
Curtea de Apel a fost de acord cu Fiscul și a decis că „atâta timp cât facturile fiscale nu conţin în concret care anume servicii i-au fost prestate reclamantei în baza contractului de licenţă şi aceasta nu a prezentat niciun alt document justificativ cu indicarea, în concret, a brevetelor, mărcilor, patentelor, modelelor şi aplicaţiilor pe care le-a folosit precum şi a serviciilor de marcheting specificate în contract care au fost efectiv prestate, societatea nu a făcut dovada că aceste servicii au fost efectiv prestate şi că au fost utilizate în scopul operaţiunilor taxabile ale societăţii.”