Cadou scump oferit universității ieșene în județul Suceava, de către Guvernul României.
Guvernul României a dat o hotărâre prin care a transferat administrarea fostului han Brădet din comuna Gălănești, județul Suceava, Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este vorba despre o proprietate evaluată la peste 2 milioane lei, care include pe lângă clădiri și un teren în suprafață de aproape un hectar: opt construcții evaluate la 1,8 milioane lei (corpul principal P+1 cu o amprentă la sol de 622 m.p. și o suprafață desfășurată de 1.034 m.p., cinci beciuri și o centrală termică) și terenul în suprafață de 9.676 m.p. cu o valoare de 342.450 lei. Ultimele rapoarte de evaluare datează din 21.03.2022 și au fost întocmite de SC CRIORAL SRL.
În anul 1996, hanul Brădet din comuna Gălănești a fost transferat de Consiliului Județean Suceava în administrarea Academiei Române- Filiala Iași care l-a numit inițial Casa de creație ,,Brădeț” și, ulterior, Centrul de conferințe interne și internaționale ,,Brădeț”.
“Deoarece pentru a putea fi utilizat în mod adecvat se impuneau a fi efectuate investiţii considerabile, imobilul necesitând lucrări ample de renovare, din lipsa resurselor financiare, acesta nu a putut fi modernizat și nu mai poate servi scopului pentru care a fost dat în administrare Filialei Iași a Academiei Române.
În prezent, din cauza stării de uzură și funcționalitate, a lipsei utilităților necesare pentru păstrarea funcțiunilor atribuite (activități științifice – conferințe, seminarii etc. și activități socio-recreative), imobilul nu mai poate fi utilizat în mod corespunzător și conform destinației prevăzută în art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 292/1996.
De asemenea, asigurarea fondurilor necesare de către Filiala Iași a Academiei Române pentru funcţionarea imobilului din localitatea Gălănești, județul Suceava, nu este suficientă pentru atingerea scopului și destinației acestuia. În momentul de față, imobilul nu se mai circumscrie cadrului organizațional al instituției, respectiv activităților de cercetare, de formare culturală, întrucât Filiala Iași a Academiei Române nu dispune de personal de cercetare în teritoriu, sediul filialei fiind în municipiul Iași, iar imobilul în cauză este situat în județul Suceava”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de HG.
Universitatea a acceptat transferul fără plată a imobilelor și terenului în anul 2021, fiind considerată o oportunitate de extindere a bazei materiale în vederea creșterii calității activităților didactice și de cercetare
a universității, urmând să se desfășoare “activități didactice, de cercetare, de creație, cultural artistice, precum şi pentru cazarea participanților”.