Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” a găzduit, în perioada 28-29 ianuarie, un grup de 17 elevi și trei profesori de la Liceul Teoretic „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului, în cadrul unui parteneriat educațional intitulat „Dezvoltarea cetățeniei europene active”.
Prima întâlnire a avut ca scop dezvoltarea comunicării între cele două grupuri de elevi, cunoașterea obiceiurilor și a tradițiilor din ambele zone, dar și vizitarea unor obiective turistice din Bucovina.
Întâlnirea dintre cele două grupuri de elevi a debutat cu un tur al colegiului, unde oaspeților li s-au prezentat aspecte din viața cazonă, elevii ștefăniști împărtășind din experiențele trăite, modul de acomodare între zidurile Cetății, dar și planurile de viitor. La rândul lor, elevii din Prundu Bârgăului au făcut o prezentare a unității de învățământ din care fac parte, povestind, cu emoții, despre locul de poveste de unde provin.
Pentru a se cunoaște cât mai bine, participanții la proiect au organizat un spectacol, care a avut rolul de a pune în valoare tradițiile din zona Bucovinei și a Bârgăului, totodată evidențiind gama variată de preocupări cultural-artistice din instituțiile de învățământ. În ropote de aplauze, au cântat și au dansat, aducând pe scena colegiului momente inedite, care vor rămâne în amintirea noastră mult timp.
Totodată, oaspeții au avut ocazia de a face cunoștință cu istoria și cultura zonei prin vizitarea celor mai emblematice obiective: Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc, Muzeul Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea” din Moldovița, precum și Mănăstirile Moldovița și Voroneț.
FRANCESCA ȘINDILAR
Foto: elev caporal Larisa Dăscălescu, elev Matei Trofin
Video: elev Trofin Matei