*o decizie asemănătoare ar urma să fie luată și în cazul unei stații din Vatra Dornei
Consiliul de Administrație CFR Călători și Ministerul Transporturilor au decis, potrivit Clubferoviar.ro, măsuri semnificative de restructurare, mai exact desființarea a zeci de stații, halte și agenții.
Măsura desființării este prevăzută într-o Hotărâre AGA a CFR Călători, nr.9 din 15 februarie, structură ce include reprezentanți ai Ministerului Transporturilor.
Hotărârea aprobă desființarea a 58 de stații, halte și agenții, printre care stații relativ mari, precum Suceava Nord (Ițcani) și Vatra Dornei.
“Hotărârea scrie negru pe alb că se aprobă „desființarea următoarelor puncte de lucru” și sunt enumerate 58 de stații, halte și agenții. Astfel, dispar agențiile Grivița din București și Regie, tot din Capitală. Lista include și stații relativ mari, precum Suceava Nord (Ițcani), Dorohoi, Bartolomeu Brașov, Malnaș Băi, Buhuși Vacău, Vatra Dornei Suceava etc.
Nu este vorba de o dispariție fizică a stațiilor, acestea aparțin CFR SA, ci de o retragere a activităților comerciale derulate de CFR Călători în stații.
Nu este clar care va fi soarta sutelor de angajați care le deserveau, documentul nu indică și cauzele sau logica din spatele desființării acestora.
Cel mai probabil se pornește de la premisa că, în condițiile în care o bună parte din activitățile de comercializare a legitimațiilor de călătorie trec în mediul online, inclusiv eliberarea acestora în tren, punctele de vânzare și informare din gări nu și-ar mai avea sensul”, menționează sursa citată.
Un nou CA numit zilele trecute își va însuși măsurile adoptate de vechiu consiliu care se pot dovedi foarte nepopulare printre ceferiștii ce sunt oricum nemulțumiți de a treia amânare a momentului de intrare în vigoare a Legii Statutului Personalului Feroviar.
CFR Călători a încheiat anul trecut cu pierderi de aproximativ 600 de milioane de lei.
Gara Ițcani a fost construită în anul 1871, pe vremea când satul Ițcani era localitate de frontieră în Austro-Ungaria și a fost gara de frontieră între anii 1871-1918.
În anul 2014, Gara Suceava Nord-Ițcani a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Suceava.
În prezent, lucrările de renovare sunt oprite, iar gara, cu o arhitectură deosebită, pare abandonată. De ani de zile se promite, însă miniștrii care se perindă pe la Transporturi au treburi mai importante.