Placa video este o componentă hardware esențială în configurația oricărui calculator de birou sau laptop, pentru că are rolul e a genera imaginile care apar pe monitor. Nu este suficient ca aceste imagini să fie transmise pe monitor, pentru că ele trebuie să aibă și o anumită calitate și să se miște cât mai bine, astfel încât să poți folosi computerul pentru diferite aplicații.
De aceea, performanțele plăcii video trebuie să se ridice la nivelul nevoilor tale, iar în cele ce urmează îți vom arăta cum trebuie să procedezi când îți alegi o astfel de componentă pentru calculatorul tău.
Compatibilitatea cu sistemul
În primul rând, placa video trebuie să fie compatibilă cu calculatorul, pentru a putea fi integrată în configurația acestuia. Dacă ai un calculator mai vechi, e posibil ca o placă video foarte performantă să nu se potrivească, pentru ca are niște cerințe peste capacitățile sistemului.
În principal, o astfel de placă video solicită mai mult procesorul, iar dacă acesta nu poate să asigure toate resursele necesare, sistemul nu va funcționa. De asemenea și placa de bază trebuie să fie adaptată pentru a permite montarea noii componente, iar dacă aceasta a fost proiectată cu câțiva ani înainte de apariția plăcii video, sunt șanse mari să nu existe compatibilitate.
Studierea ofertelor
Achiziția unei plăci video performante necesită o investiție importantă, așa că e recomandat să nu te grăbești să comanzi primul produs găsit. Mai întâi, studiază bine piața și compară mai multe oferte pentru a găsi varianta cea mai convenabilă.
De exemplu prețul plăcii video RTX 4080 poate să varieze cu câteva zeci sau chiar sute de lei de la un furnizor la altul, însă acest lucru nu îl poți sesiza decât în urma unui studiu de piață.
De asemenea, compară și performanțele mai multor modele diferite pentru că uneori poți găsi plăci video mai ieftine și cu performanțe superioare celor cu prețuri mai mari.
Stabilirea modelului potrivit
Când te decizi să îți iei o placă video nouă, trebuie să știi foarte bine pentru ce ai nevoie de ea, spre a putea stabili parametrii de performanță necesari. Există numeroase programe și aplicații care necesită o placă video performantă, iar cerințele acestora sunt diferite. De aceea, există și modele diferite de plăci video, fiecare categorie fiind adaptată pentru anumite nevoi.
Așadar, dacă ai nevoie de o placă video pentru jocuri trebuie să o alegi dintre modelele dedicate gamingului, în timp ce pentru programe de editare foto și video ai nevoie de alt tip de placă.
Alegerea caracteristicilor potrivite
O primă caracteristică pe care trebuie să o iei în considerare este memoria plăcii video. Dacă ai un monitor cu o rezoluție mare sau folosești mai multe monitoare simultan, atunci trebuie să alegi o placă video cu mai multă memorie RAM în timp ce pentru un singur monitor de dimensiuni obișnuite, o placă video cu 1 GB de memorie RAM este mai mult decât suficientă.
Plăcile video se încălzesc în timpul utilizării, astfel că au nevoie de un sistem de răcire eficient, care să mențină permanent temperatura la un nivel mai scăzut. Acest sistem poate fi activ sau pasiv, fiecare variantă având propriile avantaje și dezavantaje.
Astfel, în timp ce sistemul activ asigură o răcire mai eficientă dar este mai zgomotos din cauza ventilatorului pe care-l folosește, un sistem pasiv este silențios, însă nu asigură o răcire atât de bună precum cel activ.
Stabilirea modului de alimentare
Dacă nu ai o sursă de alimentare puternică instalată pe calculator, ar putea fi nevoie să îți cumperi una odată cu placa video, dacă aceasta din urmă este foarte performantă. Cu cât nivelul de performanță este mai ridicat, cu atât crește consumul de energie, iar o sursă de alimentare obișnuită nu va face față.
Mai mult de atât, unele modele de plăci video performante necesită un cablu de alimentare propriu, iar aceste este un alt detaliu pe care trebuie să îl ai în vedere.
Chiar dacă recomandările noastre te-au ajutat, este de preferat să apelezi la cineva cu o experiență solidă în domeniul calculatoarelor, în cazul în care ai anumite nelămuriri în privința alegerii plăcii video potrivite pentru nevoile tale.