Implementarea unui sistem ERP (Enterprise Resource Planning) contribuie la eficientizarea proceselor de business prin centralizarea tuturor informațiilor într-o singură platformă. Sistemul poate fi utilizat în orice domeniu de activitate, fiind un instrument modern și performant care aduce numeroase beneficii oricărei companii.
În timp ce unii antreprenori folosesc deja acest soft pentru gestionarea facilă a întregului business, alții încă se mai gândesc dacă să investească sau nu într-un program ERP. Iată care pot fi consecințele nefolosirii unei aplicații pentru planificarea resurselor întreprinderii:
1. Dificultăți majore în gestionarea datelor
Dacă te întrebi ce înseamnă ERP, află că acesta este un sistem care susține integrarea informațională a departamentelor dintr-o companie. Mai exact, cel mai important avantaj al implementării unei aplicații ERP este reunirea tuturor informațiilor într-o bază de date comună care poate fi accesată simultan de toți angajații. Întrucât toată lumea deține aceleași date, se optimizează procese și se iau decizii raționale, iar departamentele comunică între ele și se coordonează mai bine.
În lipsa unui program ERP, datele se stochează fragmentat, în aplicații diferite sau fișiere separate. Acest lucru poate genera confuzii și întârzieri în procesul decizional, precum și rapoarte incomplete sau inexacte.
2. Cheltuieli suplimentare pentru companie
Fără un sistem ERP, organizația poate fi nevoită să folosească mai multe programe diferite pentru gestionarea activității. Practic, vei cheltui mai mulți bani, timp și resurse pentru a crea și menține o legătură între sisteme care nu sunt integrate nativ. Plătești pentru licențe, instruirea personalului, mentenanță hardware și software, pe când, dacă ai folosi o aplicație ERP, ai avea o structură stabilă și utilă prin scăderea cheltuielilor și monitorizarea costurilor.
3. Procese de business ineficiente
Operațiunile de business lente și neuniforme sunt rezultatele negative ale faptului că nu investești într-o platformă centralizată. Cu siguranță, automatizarea proceselor de afaceri este cea mai importantă funcționalitate de care are nevoie o societate. Un sistem ERP organizează activitățile și contribuie la îndeplinirea mai rapidă a sarcinilor de lucru. Mai mult, se poate adapta cu ușurință și la schimbările permanente ale mediului comercial.
Dacă alegi să îți desfășori activitatea zilnică fără un program ERP, operațiunile manuale vor fi mai lente, pot crea foarte ușor erori, întârzieri și costuri suplimentare. Taskurile repetitive și solicitante scad productivitatea și sunt mari consumatoare de timp, astfel că angajații nu se vor putea ocupa de sarcinile care solicită în mod special implicarea lor.
4. Gestionarea greoaie a resurselor umane
Este binecunoscut faptul că departamentele de HR se confruntă cu un volum uriaș de muncă. Diferite contracte, calcule salariale, evidența concediilor, eliberarea adeverințelor și multe alte operațiuni care vizează angajații se fac manual sau în programe ineficiente. Un sistem ERP dispune de module dedicate zonei de resurse umane, astfel că totul se realizează prin intermediul aplicației. În plus, se asigură conformitatea permanentă a companiei la legislația actuală.
5. Stocuri excedentare sau lipsa stocurilor
Atunci când fluxul de vânzare nu este transparent și rapid, stocurile se accesează cu dificultate și nu există rapoarte clare cu privire la comenzi, livrări, aprovizionare și inventar; așa că pot apărea probleme cu stocurile. Pe de o parte, se poate întâmpla să se achiziționeze prea multe produse și să se blocheze capitalul, iar pe de altă parte, să se rateze oportunitățile de vânzări din cauza lipsei bunurilor de mare rulaj.
Un program ERP elimină toate aceste situații deoarece toate operațiunile sunt efectuate prin intermediul aplicației, iar datele sunt actualizate în timp real. Prin urmare, se optimizează comenzile la furnizori în funcție de nevoile curente ale companiei.
6. Disfuncționalități manageriale
Imposibilitatea de a lua decizii strategice bazate pe rapoarte și analize corecte sau de a identifica și monitoriza riscurile generează mari probleme antreprenorilor. Fără un sistem ERP, nu poți avea o imagine de ansamblu asupra activităților din întreaga companie. Asta înseamnă pierderea oportunităților de business, incapacitatea identificării și remedierii problemelor, neconformități, pierderi și o slabă reacție în procesul de luare a deciziilor.
7. Risc fiscal crescut și amenzi semnificative
În cazul în care nu ai implementat o aplicație de tip ERP, este dificil să fii la curent cu modul în care angajații, mărfurile și organizația în general respectă legea. Din această cauză, poți ajunge la penalizări și amenzi semnificative. Sistemul ERP îți oferă vizibilitate asupra conformității cu reglementările de business și legile fiscale și te ajută să iei măsuri pentru a evita problemele în viitor.
Te confrunți deja cu astfel de consecințe din cauza unui volum prea mare de date și proceduri de lucru ineficiente? Dacă nu poți ține pasul cu toate cerințele industriei și ale clienților, investește într-un sistem ERP! Acesta te va ajuta să îți gestionezi mai bine afacerea și să ai control asupra costurilor și operațiunilor. Ca și cum totul ar funcționa pe pilot automat!