Cicatricile sunt zone de piele care s-au vindecat după o rană, o intervenție chirurgicală sau o leziune. O cicatrice se formează formată atunci când organismul încearcă să repare țesutul deteriorat. În timpul procesului de vindecare, corpul produce un țesut nou, care este format din colagen și alte celule și care contribui la formarea unui strat de protecție care protejează zona rănită de alte vătămări. Pe măsură ce procesul de vindecare continuă, acest țesut se transformă într-o cicatrice definitivă.
Aspectul unei cicatrici poate varia în funcție de mulți factori, inclusiv de locul în care se formează aceasta, de cât de profundă a fost rana și de tipul de piele. De exemplu, cicatricile de pe față pot fi mai evidente decât cele de pe alte părți ale corpului, în timp ce cicatricile de pe pielea mai închisă la culoare pot fi mai vizibile decât cele de pe pielea mai deschisă la culoare.
Deși cicatraicile sunt o parte naturală a procesului de vindecare, multe persoane consideră că ele au un aspect inestetic și din acest motiv provoacă un anumit disconfort fizic și emoțional. Există mai multe Remedii eficiente pentru a scăpa de cicatricile vechi, inclusiv, proceduri chirurgicale sau terapie cu laser.
Cincatriciele se formează ca urmare a unei tăieturi, a unei arsuri sau a unei intervenții chirurgicale. Când pielea este rănită, chiar dacă este vorba de o rană superficială, corpul începe imediat să acționeze, producând colagen.
Colagenul este o proteină și fără el ar fi imposibilă îmbinarea țesuturilor noi care să acopere rana și să vindece cicatricea. Diferența dintre noile țesuturi formate în urma unei răni, sub formă de cicatrici, și pielea normală este faptul că ele nu prezintă foliculi piloși și nici glande sudoripare. De aceea, au un aspect mai lucios și ies în evidență față de pielea din jurul lor care nu a fost rănită.
Ce trebuie să faci ca să scapi de o cicatrice veche?
Există mai multe metode prin care poți grăbi vindecarea unei cicatrici. De aceea, pentru cele mai bune rezultate, este important să discuți cu medicul tău pentru a decide care dintre aceste opțiuni este cea mai potrivită pentru tine:
Îngrijirea adecvată a rănii: Pentru a preveni infecția și a ajuta la grăbirea vindecării rănii într-un mod eficient, este important să cureți cu grijă zona afectată cu apă și săpun și să acoperi rana cu un pansament steril. În funcție de zona unde este localizată cincatricea, medicul îți poate recomanda o cremă sau un unguent antibacterian.
Masajul: Masajul poate ajuta la ameliorarea durerii și a tensiunii în zona cicatricii și poate îmbunătăți fluxul sanguin din zona afectată. Este important să utilizezi o cantitate cât mai mică de ulei pentru a evita deteriorarea zonei pielii și să discuți cu un terapeut pentru a găsi cea mai bună soluție.
Exercițiile de întindere: Uneori, cicatricile pot duce la o reducere a mobilității în zona afectată. De aceea, exercițiile speciale de întindere, pot ajuta la restabilirea mobilității.
Terapia cu laser: Aceasta este o opțiune care poate ajuta la reducerea aspectului cicatricii și a simptomelor asociate cu aceasta. Terapia cu laser utilizează lumină intensă pentru a îmbunătăți aspectul și textura cicatricii.
Tratamente farmaceutice: Există multe creme și unguente care pot ajuta la reducerea aspectului cicatricii. Acestea pot fi aplicate direct pe zona afectată și pot include ingrediente precum vitamina E sau ulei de trandafir sălbatic. Creme și soluții pentru îngrijirea cicatricilor poți găsi și la farmaciavedra.ro, pe website-ul oficial.
În cât timp se vindecă o cicatrice?
Timpul necesar pentru vindecarea unei cicatrici depinde de foarte mulți factori. În general, cicatricile tind să se vindece într-un interval de timp cuprins între câteva săptămâni și câteva luni, dar în anumite cazuri poate dura și mai mult timp.
În primele câteva săptămâni în care rana a început să se vindece, cicatricea poate fi roșie și inflamată, iar după aceea poate începe să se decoloreze și să se estompeze treptat. În general, o cicatrice va fi considerată complet vindecată după un an, inclusiv în cazul unei cicatrici grave, ca cea produsă după o operație grea, cum ar fi operația de cezariană.