Ieri, la împlinirea a 82 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă (localitate acum în Ucraina), la Portalul Memorial Golgota Neamului de la Mănăstirea Putna s-a făcut pomenirea celor uciși atunci “pentru dorința de a trăi în patria mamă, în libertate și credință”.
Cu acest prilej au fost depuse coroane și jerbe de flori, iar starețul Mănăstirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic, a prezentat mesajul lui Gheorghe Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni: „1 Aprilie 1941 este o zi de tragică amintire pentru poporul român.
În urmă cu 82 de ani, la Fântâna Albă au fost uciși peste 3.000 de români, când au vrut să treacă în România, după anexarea nordului Bucovinei de către Uniunea Sovietică”.
Melchisedec Velnic a mai spus că “din 2019 nu s-a mai putut merge la Fântâna Albă, la fața locului.
La comemorarea din anul 2018, s-a făcut propunerea să se deschidă un Punct de Trecere a Frontierei care să permită accesul direct la locul masacrului, care este foarte aproape de graniță – în prezent se poartă discuții pentru realizarea trecerii de frontieră Fântâna Albă – Climăuți.
Tot atunci s-a făcut promisiunea ca în manualele de istorie va fi prezentat masacrul de la Fântâna Albă, fapt care nu s-a întâmplat până în prezent”.
Starețul Mănăstirii Putna nu a precizat din ce motive nu s-a mai putut merge, din 2019, la Fântâna Albă și nici de ce nu sunt folosite actualele PTF de la Siret și Vicovu de Sus, dacă se dorește vizitarea locului unde s-a produs masacrul.
TEODOR PUȘCAȘU