Vrei să-ți cumperi o casă, dar în zona în care se află nu există sistem de canalizare? Nu îți fă probleme, îți poți instala oricând o fosă septică. Fosele septice sunt un instrument indispensabil în astfel de situații.
Îți spunem noi tot ceea ce trebuie să știi despre ea. Astfel, vei putea face cea mai bună alegere pentru nevoile tale, în cunoștință de cauză.
Ce sunt fosele septice și la ce folosesc?
O fosă septică este un recipient mare folosit pentru tratarea apelor uzate menajere. În interiorul acestui recipient se realizează separarea fizico-chimică și transformarea materiei organice, deși nu este la fel de eficientă ca o stație de epurare.
Necesitatea folosirii foselor septice se datorează absenței rețelelor de canalizare în zonă care să poată fi folosite pentru eliminarea deșeurilor. Acest lucru este comun în zonele rurale sau în cazul reședințelor aflate în afara zonei urbane.
Fosa septică, întorcându-ne puțin în timp, putem spune că vine să înlocuiască latrinele folosite în trecut și care reprezentau un mare risc pentru sănătate, permițând agenților patogeni derivați din fecale să intre în contact cu apa curentă. În unele locuri, aceste latrine încă mai există.
Cum funcționează o fosă septică
În fosa septică are loc separarea solidelor și lichidelor apei uzate. Materia organică trece printr-o conductă de admisie în groapă și, odată înăuntru, solidele sunt separate de lichide. Astfel, primele rămân la suprafață sau la fund sub formă de nămol sau sediment și apoi, progresiv, bacteriile reduc solidele.
Tipuri de fose septice
Există mai multe tipuri de fose septice, în principal în funcție de materialul utilizat la fabricarea lor, de structura lor și de procesul de epurare a apelor uzate. Astfel, există diverse tipuri de fose.
Fose conform procesului de tratare a apelor uzate
- Fose septice de acumulare
Sunt gropi închise și etanșe în care ajung apele uzate ce trebuie îndepărtate periodic.
- Fose septice cu filtru biologic
Aceste fose au un sistem de filtrare la care aderă majoritatea deșeurilor.
- Fose septice cu oxidare totală
Dispun de un sistem de recirculare a nămolului care purifică o mare parte din apa uzată care urmează a fi tratată.
Fose septice în funcție de structura lor
- Fose septice cu un singur compartiment
Pentru a minimiza evacuarea solidelor în suspensie în exterior se folosesc filtre care sunt dispuse în zona de evacuare și acționează ca un al doilea compartiment.
- Fose septice cu două compartimente
Sunt cele mai comune tipuei de fose. Apa limpezită din primul compartiment trece în al doilea printr-un orificiu situat într-un punct intermediar între straturile plutitoare și de nămol, pentru a evita tragerea acestora. În cel de-al doilea compartiment, are loc o nouă separare a materiilor plutitoare și sedimentabile, dar într-o măsură mai mică.
- Fose septice cu trei compartimente
Atunci când fosele septice dispun de un al treilea compartiment, se poate asigura un suport pentru fixarea biomasei bacteriene (ca filtru biologic), crescând astfel capacitatea de eliminare a contaminanților.
Sfaturi privind întreținerea unei fose septice
Conform directivelor europene de protecție a mediului, fosele septice trebuie verificate și golite anual, în funcție de propriile caracteristici, de locația și designul lor. Procesul de eliminare a conținutului trebuie efectuat de firme specializate precum firme de curățenie industrială care dețin certificările și autorizațiile corespunzătoare. Prin urmare, este imperios necesar să fie stabilite rutine de curățare pe perioade scurte.
De asemenea, odată instalată fosa septică, nu uita să achiziționezi o fosă septică pentru a o proteja cum se cuvine.
În plus, dacă iei decizia de a schimba și gardul casei, întrucât îți dorești unul de lemn cu aspect rustic sau tradițional, îți recomandăm ca la ridicarea lui să folosești șipcă lemn. Alegeri inspirate îți dorim!