(P) Rețete proprii, fără produse congelate, fără conservanți, cu ingrediente luate de la producători locali, bunătăți proaspete, totul abia scos din cuptor. Așa își întâmpină clienții cea mai nouă patiserie din municipiul Fălticeni.
NAZZ este situată pe strada 13 Decembrie, la nr.4 B, vizavi de vechea autogară a municipiului, într-o locație cochetă, în care mirosurile te îmbie să încerci toate produsele expuse.
Poți să te oprești să săvurezi plăcinte dulci și sărate, Poale-n brâu, plăcintă de post cu măr, croissant bicolor cu cremă de șampanie la interior, strudel cu ciocolată, ștrudel de post cu vanilie și ciocolată, covrig cu fructe de pădure, sărățele cu chimen, melci cu nucă, sfințișori cu miere și nucă, biscuiți cu unt și gem de casă, chec de post, tarte cu vanilie, sandwich-uri în stil italian, covrinazz, pizza ca la mama acasă, toate combinate cu o cafea Kimbo la fel de gustoasă și de calitate.
Pe lângă cele pe care le poți servi pe loc, sunt multe bunătăți pe care le poți lua acasă sau le poți comanda pentru diverse evenimente: pâine cu maia, colăcei împletiți cu vargă, colac mare împletit, pâinea schiacciata (după o rețetă toscană, presărată cu ierburi aromatice), cozonac pufos cu rahat și nucă după rețeta bunicii.
Produsele pot fi comandate printr-un simplu mesaj pe pagină de facecebook NAZZ sau telefonic la numărul 0737 910 709.
Este o locație în care angajații îi primesc cu zâmbetul pe buze pe cei care le trec pragul și nu deoarece <clientul nostru, stăpânul nostru>, ci pentru că au încredere în ingredientele mereu prospete luate de la producătorii locali și rețetele produselor vândute.
Prețurile nu depășeșesc valorile pieței locale și, la multe produse, plătești chiar mai puțin. Nu se face rabat la calitate, dar cum patiseria funcționează într-un spațiu propriu, banii care ar fi mers pe chirie, se duc în buzunarul clientului printr-o plafonare a prețurilor.
Cum a părut ideea unei altfel de patiserii
Managerul NAZZ este Robert Antoneac, un fălticenean care a învățat cum funcționează un business cu producție proprie din domeniul alimentației publice la cofetăria Amalia, afacerea familiei.
Pe lângă rigorile legislative, de igienă, de preparare, el a învățat ce importantă este calitatea.
„Ideea unei patiserii a venit din dorința de a aduce pe piață ceva specific, desprins din cofetăria noastră, în care produsele de cofetărie sunt vedetele, și am dorit să schimbăm rolurile și să scoatem în evidență și produsele de patiserie pe care le facem”, ne-a declarat Robert Antoneac.
A profitat de cel mai mare laborator de cofetărie din Fălticeni pentru a testa viitoarele rețete. Cînd a fost mulțumit de ceea ce a ieșit din cuptor, le-a pus în vitrina cofetăriei și produsele s-au vândut singure. A avut confirmarea că este pe drumul cel bun și a investit în noua locație.
Mai bine de un an de zile au durat prospectările și nimic nu s-a făcut la voia întâmplării. După ce rețetele au fost concepute și testate, a urmat fluxul tehnologic adaptat spațiului, gândit împreună cu specialiști în domeniu, cu ajutorul cărora s-au ales echipamentele astfel încât să se poată prepara în fața clientului respectând toate normele legale. Totul la vedere. Nu a fost ușor, și nici ieftin, dar rezultatul final a arătat că a meritat.
Personalul a fost specializat pentru producția de patiserie și a urmat cursurile unei instituții acreditate în domeniu din Odorheiu Secuiesc.
„Oamenii vin și pleacă, riști să specializezi un angajat și acesta să plece în altă parte sau, de cele mai multe ori, în străinătate, iar timpul și banii plătiți pentru specializare se pierd. Da, dar poți să menții calitatea produselor fără aceste riscuri? Nu, și atunci ți le asumi”, spune Robert Antoneac.
Într-o perioadă a industrializării, a producției de serie și a congelatelor livrate în puncte de lucru aflate la sute de kilometri de locul de producție, în toate colțurile țării, NAZZ vrea să facă altceva.
Deviza NAZZ: „Produse proaspete, niciodată congelate!”
Tânărul Robert Antoneac vorbește cu mândrie despre afacerea lui și despre munca depusă până să deschidă patiseria.
Numele NAZZ i-a venit de la nazuri, mofturi și explică la ce s-a gândit:
„Când cineva te întreabă cu ce ești tu mai bun decât concurența, se așteapta să evidențiezi minusurile celorlalți și apoi să le vorbești despre tine. Eu am ales să prezint doar ceea ce facem noi și îmi este foarte ușor pentru că la NAZZ totul este la vedere. Ai o comandă la noi și vrei să vezi cum se prepară, de la ingrediente până ajunge în cuptor? Toată producția este la vedere. Te servim cu o cafea și asiști nestingherit la ceea ce pregătesc angajații NAZZ.
Deviza noastră <Produse proaspete, niciodată congelate!> spune totul despre NAZZ. Și fără conservanți. Suntem o patiserie care se adresează clientului cu nazuri, care își dorește calitate în schimbul banilor plătiți, dar și un produs cu specific local. Marea majoritate au mirosul și gustul zonei Fălticeni, dar nu numai. Ne-am adaptat la ceea ce fac alții bine cu ingrediente și rețete de calitate. Avem sandwich-uri în stil italian și pâinea schiacciata după o rețetă toscană, presărată cu ierburi aromatice. Nu există un specific local, însă am constatat că există cerere pentru astfel de produse și am decis să le oferim și noi. Avem un portofoliu de produse variat, inclusiv pentru evenimente: pomeni, înmormântări, parastase”.
„Cozonac ca la bunica, pizza ca la mama”
Managerul NAZZ ne-a declarat că unele rețete sunt inspirate din propria familie, tocmai pentru că și-a dorit să ofere produse ca în sânul unei familii.
„De exemplu, rețeta de pizza de casă de la noi chiar este concepută astfel să fie asemeni unei pizza pe care o mâncăm fiecare dintre noi acasă. Are aceleași caracteristici: blat pufos, puțin mai gros, cu gustul aluatului prospăt, peste care ai pus mai multe ingrediente… Pizza mamelor noastre.
Cozonacul nostru are la bază rețeta moștenită de la bunica mea, din zona Măgirești, județul Bacău, pe care am adaptat-o zonei, și a ieșit exact cum trebuie. Clienții stabilesc, nu eu sau un alt angajat. Și e firesc”, a concluzionat Robert Antoneac.
Reduceri de seară – produse la jumătate de preț
Pentru ca produsele de la raft să fie mereu proaspete, în fiecare zi, cu o jumătate de oră înainte de închiderea programului, prețurile sunt reduse cu 50 %:
- De luni până vineri, în intervalul 17.30-18.00;
- Sâmbăta, între 13.30-14.00.