Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Calinic, nu prea mai are chef să discute pe tema unificării Paștelui pentru catolici și ortodocși, după ce, pe 25 aprilie, a spus că Paștele poate fi sărbătorit împreună, însă catolicii trebuie să accepte data ortodocșilor și nu invers.
Citește și⤵
Ieri, pe adresa de e-mail raspunsulierarhului@arhiepiscopiasucevei.ro, un localnic îi aduce date precise în legătură cu acest subiect la modă: “O parte din episcopii și mitropoliții români ortodocși luptă pe față împotriva adevărului învederat științific care, conform îndreptarului de spovedanie recunoscut de Patriarhia Română, este un păcat.
Oare ierarhii ortodocși se consideră deasupra acestui păcat, conform presupunerii că Episcopul Romei nu poate greși?
În răspunsul dumneavoastră din 25 aprilie susțineți un lucru fals, și anume data Paștilor este conform Sinodului I Ecumenic.
Conform acestui sinod, data Paștilor este în prima duminică după luna plină din primăvara astronomică (după echinocțiul de primăvară), având grijă ca aceasta să nu pice înaintea Pesahului evreiesc.
În anul 2023, conform observațiilor astronomice (științifice), echinocțiul de primăvară este în 21 martie și luna plina în 6 aprilie, după oricare calendar lucrați, iar Pesah a început în 5 aprilie.
Conform celor menționate mai sus, Paștile ar fi trebuit ținute pe 9 aprilie.
În plus, cu rare excepții, Paștele a fost ținut împreună cu catolicii până în 1572 (adică mult după schisma din 1054), când papa Grigorie a schimbat calendarul, practic Ortodoxia nu a reușit să treacă peste schimbarea calendarului.
Oare ziua echinocțiului se schimbă dacă o numim 21 martie sau 3 aprilie (21 martie+13 zile disputate) sau 10 august (o altă dată aleasă aleatoriu)? În niciun caz.
Sau luna plină apare în altă zi? În niciun caz.
De aici se trage ușor concluzia că episcopii ortodocși stau împotriva adevărului învederat științific pentru simplul motiv că îndreptarea calendarului pe baze științifice a fost făcută de un catolic.
Probabil ar trebui eliminată și Legea gravitației emisă de Newton (catolic sau anglican)”.
ÎPS Calinic nu abordează latura științifică a problemei, preferând să rămână fidel crezului “Crede și nu cerceta”: “Nu voi comenta afirmațiile dumneavoastră, fiindcă deja v-ați pronunțat.
Voi face doar o mică precizare: sărbătoarea Paștilor evreiești durează 7 zile (anul acesta a fost în perioada 5-12 aprilie), deci prăznuirea Sfintelor Paști în Bisericile Ortodoxe la 16 aprilie respectă întru totul hotărârea Sinodului I Ecumenic”.