În această primăvară, profesoarele Dana Anton și Anca Șoldănescu au inaugurat cel de-al șaptelea proiect SMART pentru elevii de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni. Este vorba despre o nouă sală de clasă, modernizată cu sprijin din partea mai multor antreprenori locali și companii, care au sponsorizat achiziția de echipamente digitale și de mobilier modern, pentru a crea un spațiu adaptat nevoilor educaționale pe care le au elevii actualei generații.
Clasa a fost modernizată cu donații și sponsorizări din mediul privat
La fel ca în cazul tuturor celorlalte clase modernizare realizate de Asociația „Educație, Joc, Sens”, și sala A15 din corpul A al Colegiului Național „Nicu Gane” din Fălticeni a fost transformată recent într-o clasă SMART, prin intermediul donațiilor și sponsorizărilor atrase din mediul privat. Sala a fost văruită integral, a fost eliminat lambriul de pe pereți, a fost înlocuit parchetul, au fost achiziționate jaluzele tip rulou și mobilier școlar nou, care oferă un mediu de învățare confortabil și modern pentru elevi și creează, totodată, un ambient plăcut în sala de clasă.
Mobilierul a fost achiziționat în urma unei sponsorizări oferite de compania Amazon Development Center România. De asemenea, la realizarea acestei clase au contribuit și firmele locale SIMOS COM SRL, Alromob SRL, Diasil Service SRL, Braseria Ina și Școala de șoferi Auto XOR.
Fundația Umanitară ASSIST din Suceava a răspuns cu promptitudine apelului făcut de cele două cadre didactice, de a sprijini modernizarea unei săli de clasă de la CNNG și a donat următoarele echipamente digitale: sistem audio, televizor LCD, laptop, imprimantă, tabletă grafică, videoproiector.
Reprezentanții Fundației Umanitare ASSIST au livrat personal echipamentele donate și au fost prezenți în clasă, la o întâlnire cu elevii, în ziua inaugurării. Creată în anul 2022, pentru a cuantifica și a însuma toate acțiunile de ajutorare a celor aflați în dificultate, realizate în cadrul ASSIST Software, fundația este un derivat al dorinței comunității de ingineri software, specialiști, manageri și prieteni din cadrul companiei, de a avea un impact pozitiv în societate.
„Ne bucurăm că Fundația Umanitară ASSIST a contribuit la îmbunătățirea condițiilor de învățare ale elevilor, prin intermediul echipamentelor de ultimă generație donate pentru această clasă SMART. Ne mândrim să fim un partener de încredere pentru instituțiile de învățământ și suntem dedicați să sprijinim eforturile profesorilor de a oferi o educație de calitate tinerilor din comunitatea noastră.” – a declarat Cătălina Micliuc, Vicepreședinte al Fundației Umanitare ASSIST.
Prof. Loredana Amariei, diriginta elevilor care învață în clasa recent modernizată, a mulțumit sponsorilor și colegelor de cancelarie, care prin acest proiect au adus o mare bucurie clasei a XI-a F.
„În Săptămâna Luminată, clasa XI-a F a trăit bucuria la superlativ. O „mână” de oameni frumoși ne-au luminat inimile, prin renovarea sălii A15 și transformarea într-o clasă SMART. Mulțumim Asociației „Educație, Joc, Sens” și tuturor celor implicați în această inițiativă! Astfel de oameni schimbă destine, redefinesc perspective și dau sens educației. Flexibilitatea, eficiența, accesibilitatea și spiritul modern ne vor defini, de acum, actul educațional. Într-o lume care pare „de unică folosință”, unii oameni lasă amprente peste timp. Vă mulțumim!”.
Proiectul claselor SMART merge mai departe
Exclusiv cu sprijin din mediul privat, cele două profesoare de la Colegiul Național „Nicu Gane” au reușit să realizeze până în prezent șapte proiecte SMART: au reamenajat și dotat cu aparatură digitală cinci clase, au creat un Laborator de engleză tematic („English Lab”) și un Laborator de robotică, prin intermediul Asociației „Educație, Joc, Sens”.
Profesoara Dana Anton, co-fondatoarea asociației, punctează că procesul de strângere de fonduri și de implementare a fiecărui proiect SMART este unul provocator, mai ales că trebuie să se ocupe, împreună cu profesoara Anca Șoldănescu, de întreg procesul de modernizare, de la supravegherea echipelor care fac renovarea, achiziționarea echipamentelor și până la punerea la punct a tuturor detaliilor care transformă spațiul într-unul primitor pentru elevii lor. Motivația de a merge mai departe vine, însă, din bucuria pe care o văd în ochii acestora, de fiecare dată când vine momentul inaugurării.
„Cu același entuziasm, am reușit să reamenajăm o altă sală de clasă din liceul nostru. A fost greu? A fost! Ne așteptam să fie ușor? Nu! De fiecare dată când experimentăm provocări, apare acea rază de speranță și reușim să ducem la bun sfârșit proiectele pe care ni le propunem. Mai important decât orice provocare întâmpinată pe parcurs, este gândul că alți 27 de elevi vor învăța în condiții excelente și vor avea dotări de ultimă generație; iar asta ne face să ne dorim să mergem mai departe!” – prof. Dana Anton
Proiectele SMART vor continua și vor lua noi forme, pentru că elevii sunt încântați de fiecare dată când pășesc în sălile renovate și dotate cu aparatură digitală.
Persoanele sau societățile interesate să facă donații, sponsorizări sau să contribuie la desfășurarea activităților Asociației „Educație, Joc, Sens”, pot lua legătura cu prof. Dana Anton, la adresa de e-mail danaanton79@yahoo.com sau pot face donații în contul RO79BRDE340SV83966573400.
***
Despre Asociația „EDUCAȚIE, JOC, SENS”
Începând cu luna februarie 2022, Asociația „EDUCAȚIE, JOC, SENS” și-a început activitatea la Fălticeni, fiind fondată de Dana Anton, profesor de limba engleză și de Anca Șoldănescu, profesor de arte plastice. Prin intermediul acestei entități juridice, cele două cadre didactice și-au propus să ducă mai departe proiectele educaționale inițiate în toamna anului trecut, având drept scop principal dezvoltarea diferitelor activități de învățare şi joc pentru tineri, pentru a stimula potenţialul lor creativ.
De asemenea, acestea își propun ca prin intermediul asociației să realizeze noi proiecte de modernizare a infrastructurii școlare și să ofere oferite burse sau diverse obiecte promoționale pentru elevii care se implică în activități și proiecte de educație non-formală.