-
CONVERSMIN era obligată să ecologizeze mina încă de acum 10 ani, de când a fost închisă
După poluarea masivă a râului Bistrița cu steril din fosta mina de la Isipoaia – Broșteni, produsă pe 13 mai, Comitetul pentru Situații de Urgență Suceava a convocat la discuții și la luarea măsurilor care se impun conducerea firmei ce deține mina, SC CONVERSMIN București.
Directorul Bogdan Chițescu a transmis că poluarea a fost declarată închisă de către autoritatile compentente începând cu seara de 17 mai, în prezent debitul de ape evacuate revenind la starea inițială.
“Reprezentanții CONVERSMIN împreună cu proiectantul general al lucrărilor și în prezența specialiștilor Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava au stabilit o serie de măsuri urgente : decolmatarea canalului pe o distanța de 700 metri între gura galeriei și confluența cu râul Bistrița, aducerea la starea inițială a zonei afectate, amenajarea unui pat de calcar pentru realizarea unui sistem provizoriu de epurare pasivă, inclusiv construirea unui sistem de retenție format din saci de nisip.
S-a mai stabilit ca proiectantul general al lucrărilor să analizeze o serie de soluții tehnice pe termen lung în vederea diminuării riscurilor de repetare a unor astfel de evenimente.
Specialistii din cadrul CONVERSMIN asigură populația că vor fi luate măsurile necesare atât pentru lichidarea avariilor produse, cât și pentru prevenirea apariției unor evenimente similare la obiectivele miniere aflate în procesul de închidere și ecologizare”, a spus Chițescu.
Totuși, el nu a oferit o limită de timp pentru aceste acțiuni.
Sistemul de Gospodărire a Apelor și Garda de Mediu Suceava au amendat firma CONVERSMIN cu 90.000 de lei pentru că nu a luat măsurile de punere în siguranță a minei închise de la Iisipoaia.
În 2015 s-a produs, tot acolo, un adevărat dezastru ecologic, râul Bistriţa fiind poluat cu substanţe toxice – cupru, fier şi zinc.
Mina Isipoaia a fost închisă total în 2013, dar lucrările de ecologizare nu au fost duse la bun sfârșit din cauza lipsei fondurilor, în pofida numeroaselor apeluri către guvernele care s-au succedat de atunci.