Sofisticarea și eficacitatea jocurilor de strategie pe care le avem la dispoziție a crescut enorm. În ultimele două decenii, jocurile de strategie au evoluat de la dialoguri monocrome plictisitoare, la aplicații bine concepute, bazate pe inteligență artificială.
Fie că vorbim de jocuri de strategie veritabile sau de jocuri ale minții, a avea un plan bun înainte de a trece la treabă este mereu de ajutor. Mai mult, jocurile pot crea o înțelegere experienţială, interactivă și personalizată a strategiei, la costuri reduse și într-o manieră scalabilă. Poți aplica strategiile folosite la jocuri atât în business, cât și în viața personală.
Dacă ești interesat de jocuri de strategie sau cum pot aceastea să își ofere skilluri pe care să le aplici în viața reală, vei găsi mai jos informații foarte utile.
StarCraft
În ultimii ani, StarCraft, considerat a fi unul dintre cele mai provocatoare jocuri de strategie în timp real (RTS) și unul dintre cele mai jucate sporturi din toate timpurile, a devenit prin consens o „mare provocare” pentru cercetarea AI.
StarCraft II AlphaStar este prima inteligență artificială care a învins un jucător profesionist de top. Într-o serie de meciuri de testare desfășurate pe 19 decembrie, AlphaStar l-a învins decisiv pe Grzegorz „MaNa” Komincz de la Team Liquid, unul dintre cei mai puternici jucători profesioniști StarCraft din lume, cu 5-0, în urma unui meci de referință de succes împotriva coechipierului său Dario „TLO” Wünsch.
Meciurile s-au desfășurat în condiții profesioniste pe o hartă competitivă și fără restricții de joc. Deși s-au înregistrat succese semnificative în jocurile video precum Atari, Mario, Quake III Arena Capture the Flag și Dota 2, până acum, tehnicile AI s-au chinuit să facă față complexității StarCraft.
Cele mai bune rezultate au fost posibile prin realizarea manuală a elementelor majore ale sistemului, prin impunerea unor restricții semnificative asupra regulilor jocului, oferind sistemelor capacități supraumane sau prin jocul pe hărți simplificate.
Chiar și cu aceste modificări, niciun sistem nu s-a apropiat nicăieri de a rivaliza cu abilitățile jucătorilor profesioniști, care au ani de experiență în spate.
Cea mai bună strategie de folosit în Starcraft 2 este să te concentrezi asupra inamicului la începutul jocului, pentru a decide cum poți grăbi cel mai bine forțele.
Această strategie ar putea implica folosirea surprinderii, prin plasarea unei mici armate la porțile inamicului, pentru a-l face să creadă că ai plecat la luptă nepregătit. Apoi îți poți trimite forța principală să atace partea din spate a bazei inamicului.
Poker
Pokerul este considerat unul dintre cele mai celebre jocuri ale minții și asta datorită faptului că este nevoie de multă strategie dar și intuiție pentru a câștiga un joc. Una dintre cele mai cunoscute strategii la poker este să joci mai puține mâini, dar să le joci agresiv.
Dezvoltarea unei strategii solide de poker preflop este de departe cea mai simplă și rapidă modalitate de a îți îmbunătăți rezultatul final.
Cea mai bună abordare este să joci o gamă restrânsă de mâini puternice și/sau jucabile și trebuie să joci acele mâini în mod agresiv.
Jucând toate mâinile în mod agresiv, inclusiv pe cele mai speculative, cum ar fi 7♠ 6♠ sau 5♥ 5♣, îți permite să ascunzi puterea cărților tale reale.
Dacă vrei să fii cu adevărat un master al pokerului, trebuie să blufezi eficient. Blufarea ineficientă este una dintre cele mai rapide moduri de a-ți pierde banii la masă. Deci, pe lângă o strategie solidă în funcție de ce cărți primești, asigură-te că exersezi și jocul de cacealma sau așa-numita “poker face”.
DOTA 2
Un alt joc foarte popular de strategie care a cucerit inimile gamerilor din toată lumea este DOTA 2.
Meciurile Dota 2 ar putea fi pline cu diverse activități interesante: te repezi în mulțimea de târâitori și îi omori într-un mod spectaculos; distrugi cu entuziasm un turn (chiar dacă eroul tău moare de câteva ori în acest proces); îți urmărești adversarii pe toată harta, etc.
Aceste activități sunt amuzante, dar aprofundarea în ele fără să te gândești la obiectivul principal al fiecărui meci este inutilă. Pentru a ști cum să joci Dota 2, ar trebui să știi ce trebuie să realizeze echipa ta – și toate acțiunile ar trebui să conducă la acest obiectiv.
Orice faci într-un meci are un motiv. Totul este pentru distrugerea Anticului. Este important să îți construiești comportamentul de joc în jurul obiectivului.
Nu te grăbi să ajungi la Antic. Diverse acțiuni îți vor oferi cel mai bun răspuns în fluxul meciurilor Dota 2. Nu este vorba despre acțiuni fără cap, ci este vorba doar de strategie.
În primul rând este foarte important să deschizi harta jocului și să o studiezi, aflând numele obiectelor și pozițiile acestora.
Aceasta nu este o activitate unică și este indicat să revii la acest exercițiu în mod regulat, deoarece te ajută să obții idei pentru rolul personal într-un meci și pentru cele mai bune strategii de echipă.
Învățarea hărții este un pas către o mai bună înțelegere a jocului, a posibilelor strategii și a acțiunilor individuale. De asemenea, vei putea comunica rapid și eficient cu colegii de echipă.
Jocul nu este doar despre acțiuni rapide în mijlocul bătăliei. Este vorba despre a dezvolta strategii inteligente și neobișnuite pentru a-ți învinge adversarii. Niciun sfat Dota 2 nu poate construi un jucător de succes. Numai tu poți face asta singur.