Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților îi penalizează pe preoții care au tras chiulul de la muncă.
El a anunțat că “preoții parohi care nu s-au conformat deciziei adresei nr. 4044 din 9 iunie, privind desfășurarea programului liturgic din perioada Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, vor fi suspendați din oficiu de la slujire, timp de 40 de zile, urmând ca la proxima abatere să fie schimbați din funcția de paroh”.
Calinic nu a spus clar câți preoți sunt în această situație.
Când ești Șefu’ la biserici…
Nu puteam să aleg un alt titlu, gândindu-mă la ultimele știri fierbinți eclesiastice venite din Nordul țării.
Sucevean fiind, interesat de ceea ce se mai întâmplă pe plaiurile mioritice natale, am fost asaltat de numeroase titluri din presa locală legate de (ați ghicit!) suspendarea preoților pentru indisciplină. Cu o modestă pregătire juridică, am cercetat Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 97/10.02.2020 și Regulamentul Autorităților Canonice Disciplinare și al Instanțelor de Judecată ale B.O.R.
Am ajuns la o concluzie tristă. Preoții sunt singura categorie profesională din România care, în cazul unor decizii injuste, nu se bucură de nici o protecție socială. Nu se pot organiza în sindicate (conform art.123, alin. 9). Pot fi trași la răspundere și de instanța judecătorească bisericească dar și de instanța judecătorească laică. Nu pot desfășura activități incompatibile cu statutul de preot. Într-un cuvânt (mai bine zis, într-o expresie), sunt “la mila Domnului”.
Întorcându-ne la situația mai sus amintită, legată de suspendarea preoților din Suceava, voi face doar câteva aprecieri. Ținând cont de multitudinea de abateri disciplinare ale preoților prezentate de presa națională, s-a observat un tipar al pedepselor aplicate, în conformitate cu Regulamentul Autorităților Canonice. Pentru prima abatere săvârșită se înmânează o mustrare sau o dojană arhierească (ce se poate aplica, după sfintele canoane, de cel mult trei ori, art.4), urmând oprirea de la împărtășanie (pentru mireni), canon de post și rugăciune la mănăstire, suspendare cu precizarea perioadei, retragerea gradelor onorifice, oprirea de la săvârșirea slujbelor sfinte, mutarea disciplinară, caterisirea sau chiar excomunicarea.
Cu adevărat, neștiute sunt căile Domnului. Dar, la Suceava, neștiute sunt căile IPS Calinic. Nu s-a auzit de nici o dojană arhierească pentru preoții suceveni. Nu s-a respectat aplicarea logică a sancțiunilor, nebăgând în seamă circumstanțele atenuante. Inclusiv articolul 28 din Regulament confirmă că pentru abaterile pastoral-liturgice “se sancționează cu dojană arhierească sau cu mutare disciplinară, în caz de neîndreptare”.