Un membru al elitei dascălilor cu har de la Colegiul Național “Nicu Gane” Fălticeni a încetat din viață. Inima profesorului de fizică Adrian Holban a încetat să bată la vârsta de 70 de ani. Născut pe data de 29 ianuarie 1953, aceasta și-a petrecut cea mai mare parte din viață alături de instituția pe care a iubit-o și a slujit-o.
“Sunt foarte legat de Colegiul Nicu Gane. Această legătură durează de 56 de ani: 12 ani ca elev, din clasa a I-a și până în clasa a XII-a, și 44 de ani ca profesor de fizică. O viață de om.. Datorez mult Liceului Nicu Gane, de fapt datorez lucrurile esențiale din viață: aici am învățat să scriu, aici am învățat să citesc, să socotesc, aici mi-am descoperit în clasa a VI-a pasiunea pentru fizică și tot aici, ca elev de liceu, am trăit cei mai frumoși ani ai adolescenței. Ca profesor aici am dobândit experiență și împlinire profesională, aici mi-am clădit o carieră, aici am trăit satisfacția unor rezultate de care acum sunt mândru. Aici mi-am câștigat existența și tot de aici mi-o câștig în continuare prin pensie.”, spunea profesorul Adrian Holban în anul 2020, la împlinirea celor 150 de ani de existență a Colegiului “Nicu Gane” Fălticeni.
Așa cum singur constata, a petrecut o viață de om în cadrul Liceului/Colegiului “Nicu Gane”: elev al prestigioasei instituții de învățământ în perioada 1960-1972 și apoi, după ce a absolvit Facultatea de Fizică de la Măgurele (din cadrul Universității București, promoția 1976) a fost profesor de fizică la “Nicu Gane” din 1976 până în anul 2020, când a ieșit la pensie.
“Am avut bucuria să-l am ca profesor în primii doi ani de liceu. Prima noastră impresie despre conlucrarea cu el a fost că va fi relație complicată, dar cu stilul său amabil, glumeț și degajat ne-a insuflat încrederea că o să ne înțelegem la modul cât mai amiabil. Inspira un talent didactic remarcabil, avea un dar al descrierii și al comparațiilor care te făcea să înțelegi ușor fenomenele fizicii.
Am fost apoi colegi și de la primele conversații ne amintea despre generațiile care nu mai sunt ca altădată, care după revoluție nu se mai implică la fel în competițiile școlare. Era nostalgic după elevii săi care luptau constant pentru premiile naționale, despre elevi care dezlegau în pauze probleme și care apreciau mult cartea sa de “300 de probleme de fizică rezolvate”. Ne povestea de vremurile când făcea parte din orchestra școlii care lua mereu distincții la Cântarea României și odată ne-a adus pentru “Albumul de familie” al școlii o poză faină a sa, din clasa a doua, cu vioara și cu uniforma de care se simțea la fel de mândru peste timp. Era mereu galanton și jovial cu genul feminin din cancelarie, era mereu pregătit să intervină cu soluții ingenioase pentru bunul mers al școlii la care ținea într-un mod aparte pentru că își legase existența de zidurile sale.
Făcuse parte dintr-o familie de intelectuali de sorginte țărănistă, dar a reușit să se remarce în vremurile comuniste în cursa pentru gradul I, pe care l-a obținut ușor cu mintea lui sclipitoare. Când vremurile s-au schimbat a pus umărul la refacerea organizației de la Fălticeni, dar echipa sa de prieteni s-a risipit ușor după dezamăgirile din plan national. Și-a păstrat mereu ideile de dreapta și a susținut libera exprimare implicându-se în diverse manifestări civice din mediul școlar.
A fost dedicat carierei sale, a fost mereu onest și drept în susținerea convingerilor sale. În anii pandemiei a preferat însă să-și retragă continuitatea pe care o obținuse pentru a se dedica familiei și pentru a-și îngriji sănătatea. A trecut de o operație dificilă și avea speranțe că va mai avea timp să mai revină des pe la școală la solicitarea promoțiilor sale. N-a fost să fie așa. Timpul s-a dovedit potrivnic și colegul nostru a intrat pe drumul lin al stelelor. Dumnezeu să-i lumineze calea!”, a transmis prof. dr. Codrin Bența, directorul Colegiului Național “Nicu Gane” Fălticeni.
Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu profesorului Adrian Holban o pot face la Capela Bisericii Oprișeni unde a fost depus corpul neînsuflețit. Slujba de înmormântare va avea loc marți, 11 iulie 2023, de la ora 11.00.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!