Arhiepiscopului Calinic al Sucevei și Rădăuților i-a fost adresată, on-line, o întrebare referitoare la lipsa chitanțelor pe care ar trebui să le taie preoții pentru diverse servicii duhovnicești: “Am trecut recent printr-un deces în familie, la Parohia (CENZURAT) unde am solicitat să fie trase clopotele două zile și în ziua înmormântării mi s-a cerut suma de (CENZURAT), motivând că sunt două persoane care participă la această activitate. Am achitat suma, fără a primi bon sau chitanță, dar ca bonus am primit un pachet cu catering și colac mare cu prosop. Există sau nu această taxă? Dacă este, care este suma și modul de justificare legală de încasare?”
Răspunsul lui ÎPS Calinic a fost mai mult de formă, fără a atinge miezul problemei: “Consilierul de resort, inspectorul bisericesc și părintele protopop vor analiza în teritoriu sesizarea dumneavoastră și vor înainta un raport, cu rugămintea să îngăduiți până se întorc din concediu”.
Adresantul a revenit cu întrebarea inițială, clară dealtfel: “Nu am cerut nicio anchetă împotriva părinților din parohiile menționate, am cerut doar să confirmați sau să infirmați, pe cale oficială, dacă există sau nu această taxă”.
De această dată, arhiepiscopul a fost ceva mai clar: “Așa cum am afirmat și altădată, în Biserica Ortodoxă Română nu există taxe pe servicii religioase. Fiecare parohie, prin membrii Consiliului Parohial, poate stabili, pentru serviciile religioase solicitate de enoriași, așa-numitele contribuții benevole, care trebuie să fie moderate și pentru care se taie chitanțe. Banii chitanțați sunt folosiți pentru a asigura salariile angajaților acelei parohii, care sunt plătiți din fonduri proprii, pentru plata utilităților și pentru derularea a diferite activități sociale, culturale, educaționale sau edilitare”.
Așa cum bine știe și ÎPS Calinic, teoria e frumoasă, dar realitatea din teren e diferită…