La Zahareşti, comuna Stroieşti, județul Suceava, a fost omagiată memoria lui Ion Grămadă. În centrul satului, în faţa căminului cultural, un monument anunţă jertfa eroilor. În data de 26 august a.c. au fost pomeniţi printr-o slujbă religioasă, dar şi prin amintirea faptelor prin discurs. Limona Rusu este şi iniţiatoarea evenimentului, şi descendent al marelui erou. Ion Grămadă a fost un temerar luptător din primul război mondial, căzut la datorie, dar şi un important om de litere al Bucovinei. Faptele sale au fost prezentate succint de către col(r) Ion Abutnăriţei.
Se pare că această conjuncţie a făcut ca evocarea jertfei sale să fuzioneze armonios cu poezia, eseul şi muzica, la început în faţa monumentului, apoi în incinta căminului cultural. Evenimentul a fost organizat sub egida Consiliului Judeţean Suceava, Centrului Cultural Bucovina, Societăţii Culturale Apollon România, Academia Internaţională de Literatură şi Artă, Primăria Stroieşti. Intrarea în spaţiul liric a fost deschisă de către actorul Claudiu Pintican din Baia Mare, iar în cel muzical de către formaţia „Piatra Şoimului” din Câmpulung Moldovenesc. Maestrul de ceremonii, excelenţa sa ambasador George Călin este forţa motrice din spatele evenimentului, prin iniţierea Festivalului Internaţional „Cult’Art – Bucovina” care anul acesta este la prima ediţie. La Zahareşti au fost premiaţi laureaţii din palierul literar, concursul fiind organizat pe mai multe secţiuni: poezie, eseu, interpretare muzicală. Duminică, 27 august, la Stupca, se va premia interpretarea muzicală, marele premiu fiind o vioară.
Domeniul literar a fost revendicat de către: Dan Lăzărescu din Reghin (medalia și diploma Cult’Art – Ion Grămadă), pr. prof. Laurențiu Turcu din Râmnicu Sărat (premiul III – secţiunea poezie), Ionica Bandrabur din Slănic Moldova ((premiul III – secţiunea eseu), Geta Lipovanciuc din Chișinău ((premiul I – secţiunea poezie)), Victor Cobzac din Ungheni (trofeul Cult’Art), Rădița Râpeanu din Năvodari (medalia și diploma Cult’Art – Ion Grămadă), Gheorghe Varganici din Fălticeni (medalia și diploma Cult’Art – Ion Grămadă), Luminiţa Ţăran din Câmpulung Moldovenesc (premiul II – secţiunea eseu). O parte dintre premianţi nu au fost prezenţi din motive personale.
Fiindcă spaţiul liric a prins să vibreze, diverşi invitaţi au mai citit din creaţiile proprii ori dintr-ale altor autori. Locul muzicii a fost revendicat de un grup de elevi din Basarabia.
Sâmbătă, la Zahareşti, au fost rupte câteva momente din rutina cotidiană şi transferate într-un spaţiu al plutirii. Uneori, asemenea exaltări au rol terapeutic. Depinde de fiecare dacă poate să-şi formateze o dispoziţie ce poate primi starea de bine.