Ieri, holul Bibliotecii “Eugen Lovinescu” din municipiul Fălticeni a găzduit două evenimente culturale organizate în paralel de Asociația Club Rotary Fălticeni în cadrul manifestării “Fălticeni Mon Amour”, ambele moderate de Marina Miron.
Scriitorul Grigore Ilisei a lansat cartea “Fălticeni și ținutul său legendar”, o ediție de excepție, bogată în informații despre zona Fălticeni, dar și în imagini vechi și actuale din zona Fălticeni.
Volumul a fost prezentat publicului numeros adunat în mica sală a bibliotecii de către criticul și istoricul Mihaela Grădinariu.
“Scriitorul vrea să continue ceea ce înaintașii au temeruit cu jertfe știute sau mai puțin știute. <Amour-ul pentru Fălticeni>, spune Grigore Ilisei, <ce nu și-a stins niciodată arderea, va căpăta astfel, prin neuitare, noi temeiuri. Pământul acesta sfințit de atâtea generații ne va chema irezistibil, mereu. Departe sau aproape, pe acest tărâm ori aiurea, ființa ni se va scălda mereu ]N apele sale regeneratoare. E locul miruit de cea dintâi ridicare de pleoapă, de prima tresărire a sufletului, de fulgerarea dintr-un început al minții. Se amestecă cu huma cea humuită, cu lumina vrăjită a înaltului și adâncului, cu frumsețea fără egal a priveliștelor fălticenene. Trăim astfel niște stări ce ni se încrustează pentru viață în ființa noastră de fălticeneni. Simțim că purtăm, defel trufași, un panaș ;I ne mândrim pe bună dreptate cu acesta. Și mai ales ne pătrunde până în rărunchi amourul pentru Fălticeni, îl ducem cu noi în traista nevăzută oriunde ne mână soarta. Lăsăm cu limbă de moarte această dragoste fără seamăn urmașilor noștri. De peste două veacuri și jumătate se perpetuează acest simțământ unic. Din urmaș în urmaș și așa se va întâmpla cât va fi viață pe pământ>. Felicitări Grigore Ilisei!,”, a spus Mihaela Grădinariu.
“Am să explic într-un fel care e și tâlcul titlului pe care l-am dat. Volumul anterior s-a chemat Fălticeni, pur și simplu. Acum i-am spus Fălticeni și ținutul său legendar. De ce? Sigur, orașul acesta nu mai este astăzi capitală de județ, și-a pierdut din însemnătatea administrativă, e un municipiu ca multe altele din această țară. Dar orașul acesta a influențat o întreagă zonă! EL a fost un centru iradiant. Orașul acesta nu a existat până la 1780, el a fost anume creat pentru a fi un centru iradiant pentru aceste ținuturi. Și toate numele acestea, numeroase, care s-au rostit aici, toate au ieșit din huma, din plasma acestui oraș. Ei sunt fructul lucrării alese și jertfitoare a marilor cărturari care au fost aici. Pentru că profesorii Liceului Nicu Gane, care se află la o zvârlitură de băț de aici – întâi a fost Gimnaziul Alecu Donici-, mulți dintre ei au glisat în mod natural în mediul universitar, străluciți profesori universitari: Virgil Tempeanu, unul dintre marii germaniști, a studiat în Germania, I.D. Chirescu, unul dintre maeștrii muzicii corale românești, au fost profesori la acest liceu. Oamenii aceștia i-au modelat pe fiii de țărani care veneau de la Boroaia, de la Bogata, de la Mihăiești, de la Rotopănești.”, a explicat Grigore Ilisei.
Pictorul Mihail Gavril a lansat albumul de artă “Hotarul nevăzut” și a vernisat expoziția cu același nume, găzduită de biblioteca fălticeneană.
Albumul a fost prezentat de preotul Gabriel Herea și de fălticeneanul Grigore Ilisei, de această dată din postura de critic de artă.
“Dacă este să vorbim despre Mihail Gavril, ca artist care este pornit de aici, din Fălticeni, dăruiește culturii române și culturii universale momente și materialități artistice prin care poartă în lume întipăririle pe care le-a primit aici, în acest spațiu. Întotdeauna purtăm în lume faptele și emoțiile cu care am fost întipăriți”, este de părere Gabriel Herea.
“Cred că glăsuirile acestea artistice ca ale lui Mihail Gavril ne vor ajuta să nu fim striviți de tăvălugul globalismului la care s-a referit părintele Herea. Pentru că, până la urmă, bogăția lumii e totuși diversitatea”, a spus Grigore Ilisei.
“Mulțumesc la toată lumea care s-a implicat în eveniment și sper să nu fac de rușine pe mai departe. Mă vede și mama și spune <Măi băiete..>. Îi mulțumesc că a venit.”, a spus, cu emoție, pictorul Mihail Gavril.
SERGIU JIPA