Președintele liberal al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, pe 26 și 27 septembrie, la dezbaterile publice organizate la Suceava, Tudora (jud. Botoșani) și Tătăruși (jud. Iași) pe tema Autostrăzii A7 Pașcani – Suceava.
El a transmis, azi, că “înțeleg că cele trei Agenții Județene de Mediu au trimis deja documentația favorabilă la București, ceea ce face ca autostrada până la Suceava să devină o certitudine”.
Flutur prezintă, în stilu-i politruc cu care ne-a obișnuit, veșnicele investiții la timpul viitor, la fel cum face de ani întregi: “Noi, administrațiile locale, avem obligația să actualizăm planurile de urbanism, să modernizăm drumurile spre autostrăzi, să găsim zone pentru parcuri industriale și investitori în apropierea de autostrăzi”.
Flutur nu a prezentat date tehnice în legătură cu stadiul proiectului A7 Pașcani-Suceava, dar acest lucru a fost făcut de autoritățile din Iași și Botoșani înaintea începerii dezbaterilor publice.
Autostrada Pașcani – Suceava este prevăzută în Master Planul General de Transport al României, face parte din coridorul de conectivitate 2 (Moldova), coridor care asigură legătura pe axa nord – sud între Moldova și Muntenia dar și între Ucraina/Moldova și Bulgaria, la nivel de tranzit continental.
Activitățile realizate până în prezent sunt: analiza variantelor de traseu – finalizată, studiul topografic – finalizat, studiul arheologic – finalizat, investigații geotehnice – finalizate, studiul privind ocuparea terenurilor – 70%, avize si acorduri – 80%, din care în județul Suceava 25 avize/acorduri obținute din 35, acordul de mediu – 70% (a fost emisă decizia etapei de încadrare), estimat obținere acord de mediu – octombrie 2023.
Despre porțiunea Suceava-Siret, cea mai întârziată din întreg traseul A7, Flutur nu a făcut niciun comentariu.