Miercuri, 25 octombrie 2023, un agent șef de poliție din cadrul IPJ Bihor și fratele acestuia au fost reținuți pentru 24 de ore pentru comiterea infracțiunilor de “trafic de influență”, “șantaj” și “instigare la furt calificat”. Cei doi au fost prinşi în flagrant cu bani şi bijuterii furate din casa unui om de afaceri, după ce au forțat-o pe prietena acestuia să le dea cheia, doar că femeia îi reclamase deja procurorilor pentru alte fapte de amenințare și șantaj.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus, miercuri, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un inculpat, în vârstă de 38 de ani,
Agentul şef de poliţie de 38 de ani, din cadrul IPJ Bihor, este cercetat pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, respectiv două infracţiuni de trafic de influenţă, trei infracţiuni de şantaj, două infracţiuni de instigare la trafic de influenţă şi instigare la furt calificat. În aceeași cauză este cercetat penal și fratele polițistului, de 40 de ani, din Oradea, care i-ar fi fost complice în comiterea faptelor și este reținut pentru “fals în înscrisuri sub semnătură privată”, “şantaj” şi “furt calificat”.
Reprezentanții DGA au primit un comunicat de presă în care arată că agentul de poliție a cerut şi a primit, de la un martor, cheia de la garajul unui imobil din municipiul Oradea, în care locuieşte prietenul martorului, pentru a intra şi pentru a sustrage bani dintr-un seif, apoi l-a determinat pe celălalt inculpat să pătrundă în locuinţă şi să sustragă sumele de bani și bunuri existente.
Cei doi bărbați au fost prinși în flagrant, după sustragerea, din locuința respectivă, a sumei de 6.000 de lei și a unor bijuterii. Procurorii de caz au dispus reținerea pentru 24 de ore a celor doi inculpați, urmând a fi formulată propunere de arestare preventivă.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, poliţistul şi victima sa, consilier de credite în Oradea (acum martor în dosar) se cunoşteau de mai mult timp. În luna noiembrie a anului trecut poliţistul i-a propus o afacere: el îi trimitea clienţi pentru credite, iar ea urma să-i taxeze cu 10% din valoare, lăsându-i să înţeleagă că pentru aprobări trebuia să intervină pe lângă funcţionarii bancari.
Pentru primul client, care nu îndeplinea condiţiile pentru a se împrumuta, poliţistul ar fi forţat-o să recurgă şi la falsuri. Concret, fratele poliţistului, a trebuit să măsluiască o adeverinţă de salariat, iar pe document, femeia a trecut la rubrica angajator o firmă care în trecut i-a aparţinut poliţistului, iar ca administrator l-a pus pe fratele acestuia, care a şi semnat actul.
Așa-zisul client a primit în baza documentului fals credit în sumă de 79.000 lei de la Banca Românească, din care apoi a fost pus să-i lase martorei 10.000 lei, bani pe care poliţistul i-ar fi împărţit cu ea. În perioada care a urmat, polițistul a mai apelat la femeie în două rânduri, pentru doi amici de-ai săi, încasând un comision de 14.000 lei, sumă pe care a împărţit-o cu martora din dosar.
Polițistul și martora din dosar s-au certat în iulie 2023, când femeia a preluat două împrumuturi pe care omul legii le contractase de la o bancă din Oradea, pentru care poliţistul a cerut un nou comision şi a mai vrut a femeia să-i plătească ratele. Pe 28 iulie 2023, polițistul a chemat-o la întâlnire în spatele sediului Poliţiei Municipiului Oradea din Calea Aradului, unde i-a luat cheile maşinii, un Volkswagen, cu care a plecat de la faţa locului, însă nu înainte de a-i spune că, dacă voia să i-o returneze, trebuia să-i plătească 8.500 euro.
Problemele femeii s-au agravat în toamna acestui an. Pe lângă împrumutul preluat de la poliţist, banii pe care acesta o forţa să-i achite ca să-şi recupereze maşina “sechestrată”, ea a fost obligată de polițiști să preia şi ratele creditelor pentru doi dintre amicii bărbatului, în cazul cărora fratele acestuia figura drept codebitor.
Polițistul i-a cerut femeii, pe 24 octombrie a.c., să-i predea cheia de la garajul casei în care stă prietenul ei, un om de afaceri din Oradea, ca să-l jefuiască și atunci femeia a decis să îl denunțe.
Poliţiştii DGA Bihor i-au prins pe polițist și pe fratele lui stând în maşină, cu bunurile furate asupra lor.
Poliţistul a stat “de şase”, la volanul maşinii, iar spargerea a dat-o fratele lui, având faţa acoperită cu o mască şi şapcă pe cap. Ofiţerii DGA au asupra lor şi găsit 6.000 lei, un colier, o brăţară şi un ceas furate, dar şi “ustensilele” cu care a lucrat: o şurubelniţă, box, rangă, lanternă, trei perechi de mănuşi albe, o pereche de mănuşi negre, căciulă găurită pentru a fi folosită ca şi cagulă, doi saci de rafie, o cheie de acces în locuinţă, respectiv un rucsac.