Verificările de sănătate obligatorii pentru femei pot varia în funcție de vârstă, istoric medical, factori de risc și recomandările medicului de familie. Cu toate acestea, există câteva controale și examinări generale care sunt importante pentru sănătatea femeilor și care ar trebui să facă parte din rutina de îngrijire medicală preventivă. Pentru un plan de sănătate personalizat, medicul de familie poate specifica verificările anuale minime. Atunci când există boli cronice diagnosticate, medicul specialist poate oferi sugestii legate de controalele periodice și investigațiile speciale.
Aducem în atenție în cadrul acestui articol 5 verificări de sănătate obligatorii pentru femei care pot oferi informații despre afecțiuni în fază incipientă.
1. Ecografie abdominală și pelvină
Ecografia abdominală este o procedură medicală non-invazivă și sigură, care joacă un rol esențial în detectarea timpurie a multor probleme de sănătate. Aceasta poate oferi informații valoroase despre dimensiunea, forma și structura organelor interne, precum ficatul, vezica biliară, pancreasul, rinichii, splina. Astfel, medicul poate identifica orice anomalii sau afecțiuni și poate interveni într-un stadiu incipient. Această metodă de diagnosticare poate ajuta la evidențierea unui spectru larg de probleme de sănătate, cum ar fi pietre la rinichi sau la vezica biliară, infecții sau tumori.
Ecografia pelvină permite medicului specialist vizualizarea organelor situate în zona bazinului, respectiv a uterului, trompelor uterine, ovarelor și a tractul urinar inferior. O ecografie pelvină poate detecta un fibrom uterin în stadii diverse de dezvoltare, astfel încât specialistul să poată interveni eficient. Sunt situații în care procedura de embolizare a fibromului uterin este varianta optimă de tratare. Vorbim de o opțiune minim invazivă pentru a trata unul sau mai multe fibroame uterine, fără a afecta integritatea uterului. Totul se realizează rapid, perioada de spitalizare este scurtă, iar recuperarea ușoară, cu rată mare de succes. (1)
2. Screening pentru cancer de sân
Screening-ul pentru cancerul de sân este o variantă de detectare timpurie a acestei afecțiuni. Poate avea un impact semnificativ asupra supraviețuirii și tratamentului eficient pentru femeile diagnosticate cu această problemă de sănătate.
Importanța screening-ului constă în faptul că poate ajuta la identificarea precoce a cancerului de sân, într-un stadiu incipient, când este mai ușor de tratat și șansele de supraviețuire sunt mai mari. Prin urmare, femeile sunt încurajate să participe la aceste verificări regulate, deoarece pot salva vieți. Cele mai comune metode de screening pentru cancerul de sân includ mamografia, examenul clinic al sânilor efectuat de un medic, dar și autoexaminarea sânilor periodic, pentru a detecta orice schimbări. (1), (2)
3. Control cardiologic
În funcție de vârstă și de factorii de risc, medicul poate recomanda evaluarea riscului cardiovascular, care poate include testarea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge.
Hipertensiunea arterială este un factor cheie în ceea ce privește riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare. Monitorizarea periodică a tensiunii arteriale este importantă, alături de alte investigații, pentru a preveni apariția afecțiunilor cardiovasculare sau pentru a ține sub control tulburările cunoscute, evitând astfel complicațiile grave.
Alături de anamneză, un control cardiologic poate include examinarea clinică și efectuarea mai multor investigații precum electrocardiograme, ecocardiografii, ecografii Doppler cardiace. Acestea vor oferi informații importante despre valorile tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac, ale colesterolului și glicemiei. (2), (3)
4. Măsurarea densității osoase
Pentru femeile cu risc crescut de osteoporoză, cum ar fi cele în vârstă sau cu antecedente familiale, medicul poate recomanda testele de densitate osoasă pentru a evalua sănătatea oaselor. Măsurarea densității osoase este deosebit de importantă pentru evaluarea sănătății oaselor și a riscului de apariție a fracturilor. O valoare scăzută a densității osoase poate indica prezența osteoporozei, o afecțiune care slăbește oasele și le face mai susceptibile la fractură.
Cea mai cunoscută metodă de măsurare a densității osoase este DEXA. Aceasta utilizează razele X pentru a măsura densitatea osoasă în diferite părți ale corpului, cum ar fi șoldul, coloana vertebrală și antebrațul. Ultrasunetele, o altă variantă folosită pentru a măsura densitatea osoasă, oferă o evalua eficientă a oaselor în zona călcâielor. Ambele metode sunt non-invazive și rapide, iar rezultatele precise. (2), (3)
5. Examinare optometrică sau oftalmologică
Examinarea optometrică și controlul oftalmologic sunt două proceduri esențiale pentru menținerea sănătății ochilor și prevenirea apariției problemelor de vedere. Un examen optometric se concentrează pe evaluarea acuității vizuale și determinarea necesității corecției optice. Un examen oftalmologic este mai complex și poate detecta diverse afecțiuni oculare.
Controlul periodic la ochi este extrem de important pentru a identifica și trata problemele oculare în stadii incipiente. Unele afecțiuni, cum ar fi glaucomul sau retinopatia diabetică, pot progresa fără simptome evidente, iar un examen oftalmologic regulat poate ajuta la detectarea lor precoce. Astfel, se poate evita pierderea vederii și se pot adopta măsuri adecvate pentru a trata sau controla aceste afecțiuni.
Examinările periodice la ochi sunt importante și pentru prevenirea și corectarea viciilor de refracție. Miopia, hipermetropia, astigmatismul și presbiopia sunt probleme de vedere comune, care pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact, pentru a obține o vedere clară și corectă. (1), (2)
Alături de cele 5 investigații de sănătate obligatorii pentru femei, în funcție de problemele fiecărei persoane, medicul curant poate recomanda și alte controale și examinări pentru o imagine completă a stării generale. În funcție de rezultate, specialistul va putea spune dacă sunt necesare noi proceduri sau va prescrie un tratament adecvat nevoilor.
Surse de informare:
- Health screenings for women ages 18 to 39 – https://medlineplus.gov/ency/article/007462.htm, Accesat 03.10.2023
- Health checks for women – https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/health-checks-for-women, Accesat 03.10.2023
- 12 Health Screenings Women Should Have – https://www.everydayhealth.com/womens-health/10-screenings-all-women-should-have.aspx, Accesat 03.10.2023