Blană și asociații lui s-au organizat pe modelul unei corporații: făceau ședințe, discutau despre bani, planificau vânzările și întenționau să își facă o altă fabrică de țigări, după ce le-a fost descoperită și confiscată fabrica din Fălticeni, ca să nu mai depindă de contrabandiștii din afara țării.
Organizați ca o corporație, cu ședințe și reguli stricte
Planurile rețelei ramificate în două grupări de interlopi organizați să facă profit din produse accizabile și materiale explozive trecute prin vamă fără control, pe șpăgi grase, arată că șefii aveau planuri mari și verificau frecvent modul în care se derulau operațiunile pentru a le putea dezvolta.
Capii celor două grupări se întâlneau des cu membrii lor pentru a așa-zise ședințe pentru a discuta
Ieri și astăzi (26/27 martie a.c.), procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au reținut 11 inculpați (leaderii și principalii membri ai grupurilor infracționale, din care 4 au calitatea de funcționar public) și au dispus măsura controlului judiciar față de alți 3, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 țigarete, contrabandă în formă agravată, spălare a banilor ( în autorat și complicitate) și complicitate la nerespectarea regimului materiilor explozive.
Cercetările au arătat că în perioada 2022 – 2024, membrii a două grupuri infracționale, au procurat bunuri accizabile din afara României, le-au introdus fraudulos în țară (cu complicitatea sau susținerea unor funcționari din cadrul autorităților publice) și depozitat, în scopul valorificării pe piața neagră.
Prima grupare era condusă de Cristian Apostol, un fost inspector vamal, și Stelian Tocia, patron de cluburi în București și Constanța, și cealaltă coordonată de Daniel Ștefan Blănaru, zis Blană, un interlop din municipiul Fălticeni, cu puternice legături politice în localitatea de baștină, și Nicolae Gîrbu, un arădean condamnat anul trecut, cu suspendare, tot pentru contrabandă.
Astfel, inculpații aflați pe palierele de coordonare au identificat furnizorii produselor de interes pentru grupurile infracționale și au lansat comenzile ocupându-se ulterior de organizarea transportatorilor și livrarea bunurilor accizabile sau de contrabandă, către clienți.
Făceau ședințe ca la multinaționale pentru analize financiare și de operațiuni
Procurorii DIICOT au descoperit că, în mod repetat, liderii au inițiat și participat la mai multe întâlniri cu membrii, în cadrul cărora, au fost analizate modul de acțiune, aspectele de natură financiară și măsurile de protejare a activităților ilicite.
Pentru a se asigura de reușita activităților infracționale, aceștia au ținut legătura cu alți inculpați, aflați în palierul de protecție (funcționari publici), care au acționat pentru facilitarea intrării în țară a transporturilor și apoi, pentru livrarea în siguranță a bunurilor accizabile, inclusiv prin furnizarea de informații în legătură cu acțiunile poliției, amplasarea dispozitivelor de supraveghere și accesul la date din bazele centralizate ale instituției.
Destinatarii sau beneficiarii transporturilor cu bunuri accizabile sau de contrabandă situați pe teritoriul național au reprezentat un alt segment important, aceștia contactându-i periodic pe lideri pentru comenzi de bunuri accizabile. Ulterior ascundeau marfa în depozite clandestine și o distribuiau către propria clientelă de pe piața neagră.
Fabrici ilegale de țigări la Fălticeni și Arad ca să nu depindă de furnizorii externi
Oamenii legii spun că, urmărind să elimine dependența de producătorii și furnizorii de produse accizabile din afara țării și precum și riscurile pe care le presupunea introducerea ilicită a acestora pe teritoriul național, membrii au acționat pentru dezvoltarea unor facilități proprii de producere a bunurilor accizabile, investind sume importante de bani obținute din activitățile infracționale (au construit o hală de producție unde urmau să fie instalate linii de fabricație pentru prelucrarea tutunului și producerea de țigarete, care au fost găsite într-o localitate din județul Suceava, pe parcursul unei percheziții efectuate anul trecut).
“Pe parcursul administrării probatoriului au fost indisponibilizate cantităţile de 38.019.640 ţigarete (din care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acțiuni de prindere în flagrant), 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate bunuri de interes pentru cauză”, au mai transmis procurorii DIICOT.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR și ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Arad.
SERGIU JIPA
Interlopul BLANĂ, scos din penitenciar pentru o scurtă vizită la EBONY
Sa zica cineva ca Falticeniul nu se dezvolta !
Care sunt ,,legaturile politice” ce au susținut aceste afaceri, nu pot fi mediatizate?