Mai mulți câini fără stăpân au fost omorâți săptămâna trecută, în municipiul Fălticeni, cel mai probabil folosindu-se alimente otrăvite cu o substanță foarte puternică. S-a întâmplat la doar o zi de la dezbaterea publică organizată în sala Bibliotecii Municipale “Eugen Lovinescu”, pe tema delegării de gestiune și concesiune a Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân din oraș, solicitată de către Asociaţia pentru protecţia animalelor “Şi ei au dreptul la viață”.
Noi am fost sesizați de o fălticeneancă oripilată de atrocitățile comise pe străzile orașului, unde câinii comunitari sunt “otrăviți în masă și lăsați să agonizeze pe străzi”.
O altă femeie din municipiul Fălticeni, care a găsit la intersecția străzilor Maior Ioan cu Liliacului (zona magazinului Thales n.r.) trei câini în convalescență și unul mort, s-a decis să ia atitudine și să depună o sesizare la IPJ Suceava pentru ca cei vinovați să fie prinși. De asemenea, a pus în saci de plastic leșurile a doi câini și le-a dus la Direcția Sanitară Veterinară (DSV) Suceava pentru a fi recoltate probe și a se descoperi în ce condiții au murit.
“Au mai fost otrăviri ale câinilor și în anii trecuți, dar nu am luat atitudine pentru că am tot sperat că se va rezolva cu adăpostul pentru animale, unde vor fi ținuți în condiții decente, vor putea fi adoptați. Și chiar dacă vor fi eutanasiați, măcar vor avea parte de un sfârșit liniștit, nu vor muri otrăviți, cu organele interne arse. Vom vedea ce va stabili ancheta”, ne-a declarat femeia din Fălticeni care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Potrivit martorilor, câinii au regurgitat bucăți de crenvurști și cârnați, despre care se bănuiește că ar fi conținut substanțe otrăvitoare și ar fi fost folosiți pentru a-i ucide. În urma discuțiilor purtate cu mai mulți iubitori de animale, am aflat că au fost găsiți câini morți pe străzile Maior Ioan, Ion Creangă, Dimitrie Hârlescu, Aleea Trandafirilor, Liliacului, Pietrari, Cuza Vodă, strada Mihai Eminescu și Sucevei.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au confirmat faptul că o femeie din municipiul Fălticeni a depus o sesizare cu privire la uciderea unor câini fără stăpân pe raza localității de domiciliu. Aceasta a pus în saci de plastic leșurile a doi câini găsiți la intersecția străzilor Maior Ioan cu Liliacului și le-a dus la Direcția de Sănătate Publică Suceava pentru a fi efectuate analize care să stabilească dacă au fost otrăviți, iar cei de la DSV au sesizat la rândul lor poliția.
Lucrătorii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor – IPJ Suceava au deschis un dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de “uciderea cu intenție a animalelor” și urmează să analizeze imaginile video surprinse în zonele în care au fost găsiți câinii morți. De asemenea, cele două leșuri vor fi examinate anatomo-patologic și se va face un raport toxicologic la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală București pentru a se stabili dacă au murit prin otrăvire și ce substanțe au fost folosite.
Cei care au văzut cum au murit mai mulți câini în noapte de 18/19 aprilie, povestesc cu groază chinurile în urma cărora și-au găsit sfârșitul bietele animale și, după analizarea imaginilor împreună cu medici veterinari, s-a ajuns la concluzia că au fost otrăviți cu o substanță extrem de puternică, care și-a făcut efectul în timp foarte scurt.
Vă avertizăm că imaginile pe care vi le prezentăm mai jos sunt extrem de dure și v-ar putea afecta emoțional, însă am decis să le difuzăm pentru a vedea ce efecte produce nebunia unor oameni care hotărăsc cu de la sine putere, peste orice formă de lege, să le curme viețile folosind otravă, când administrația ar fi trebuit să fie în stare să amenajeze în 35 de ani de la Revoluție, un adăpost unde aceste animale să fie tratate așa cum merită.
Din nefericire, așa cum este tradiția la Fălticeni, mulți dintre martori refuză să vorbească de frica faptului că în spatele uciderii fără milă a câinilor se află reprezentanții administrației publice locale și ar putea avea parte de repercusiuni dacă se vor implica în vreun fel.
“Să fim serioși, am fost la o dezbatere publică cerută de o asociaţie pentru protecţia animalelor ( Asociația “Şi ei au dreptul la viață” n.r.) și primarul ne-a spus că nici eutanasierea nu e o soluție pentru că îi costă foarte mult. Atunci mi-am dat seama cum gândesc cei de la Primărie și cum uciderea câinilor îi ajută. La o zi după dezbatere i-au omorât iarăși. E o bănuială a mea, nu am dovezi, dar câinii sunt otrăviți de ani buni și niciodată nu îi prind pe cei vinovați. Anul trecut au făcut la fel. Atunci au aruncat alimente otrăvite și în curțile oamenilor și au omorât câinii care aveau proprietari. Anul acesta ne-a spus că sunt avansate lucrările la adăpostul de animale și mai este puțin, numai că a doua zi câinii au fost otrăviți”, ne-a declarat una dintre persoanele care se implică activ în rezolvarea situației câinilor fără stăpân din Fălticeni.
Iubitorii de animale din Fălticeni cu care am stat de vorbă ne-au spus că ei nu cred în varianta uciderii câinilor de către simpli cetățeni revoltați de numărul mare al patrupedelor și sunt de părere că în spate se află Primăria Fălticeni deoarece se acționează rapid și coordonat în mai multe zone și se folosesc substanțe care sunt greu de detectat.
Otrăvirea câinilor, un pericol și pentru cetățeni, în special pentru copii
Riscurile otrăvirii câinilor fără stăpân se răsfrâng și asupra cetățenilor din municipiul Fălticeni, iar un bun exemplu îl reprezintă ceea ce i s-a întâmplat unei femei care a încercat să le aline suferința mai multor animale care agonizau în noaptea de 18/19 aprilie și apoi s-a simțit foarte rău. Iar simptomele sunt identice cu cele ale unei otrăviri – grețuri, vărsături, dureri abdominale, dureri de cap, confuzie, tulburări de vedere și amețeli -, fapt confirmat și după discuția cu un medic.
Pericolul este cu atât mai mare cu cât animalele, înainte de a muri, regurgitează pe spațiile publice pe unde trec sau se joacă copiii și intră astfel în contact cu substanța folosită la otrăvire.
Lucrările la adăpostul de animale, promise de 12 ani fără rezultat
În Fălticeni nu este funcțional un serviciu comunitar de strângere a câinilor maidanezi de pe străzi și nici un adăpost pentru astfel de animale. Primarul Cătălin Coman a promis încă din primul mandat că va rezolva problema câinilor fără stăpân din oraș, dar cele 3 mandate nu i-au fost suficiente ca să găsească o soluție. Lucrările la adăpostul de animale de pe platforma industrială de la fostul Combinat Chimic Metadet au fost începute abia la finalul acestui mandat, deși au fost bugetate incusiv în anul electoral 2016, când s-a promis că va fi finalizat în cursul anului, și evident că nu s-a făcut absolut nimic. Acum lucrările sunt grăbite pentru a fi finalizate în campania electorală și, pe lângă o firma care a contractat lucrarea, acolo muncesc și angajații primăriei ca adăpostul să fie gata în campanie electorală. Dar realitatea este că adăpostul va putea fi dat în folosință abia anul viitor, după obținerea avizelor necesare și după angajarea personalului calificat.