Antreprenorul în construcții Eusebiu-Lucian Țăpoi, candidatul Alianței Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) pentru funcția de primar al municipiului Fălticeni, a pregătit un proiect de gestionare a banului public investit în lucrările de dezvoltarea a orașului pentru ca prețul și calitatea să fie pe măsura rezultatelor dorite.
Țăpoi crede că cele mai bune servicii și prețuri pentru oraș se obțin prin eliminarea favoritismului și atribuirea lucrărilor în mod transparent.
„Lucrările nu pot fi gestionate corespunzător dacă decide un singur om și nu există criterii clare. Este necesar un sistem de monitorizare a lucrărilor publice, cu informare periodică a cetățenilor în privința stadiului, a cheltuielilor făcute, a calității și a rezultatelor obținute. Este vorba despre banii comunității, care trebuie să fie cheltuiți cu responsabilitate și eficiență”, susține cu fermitate Eusebiu-Lucian Țăpoi.
Candidatul Dreptei Unite vine cu soluții clare prin proiectul „Respectarea corectitudinii și transparenței în lucrările de dezvoltare ale orașului pentru o administrare eficientă a banului public”, în care sunt stipulate cinci puncte:
- Publicarea completă a informațiilor relevante, a deciziilor luate și a procedurilor de licitație, astfel încât fiecare dezvoltator local să aibă șansa să participe corect și să își ofere contribuția la creșterea și îmbunătățirea orașului nostru.
- Promovarea Competiției și a Licitațiilor Deschise prin garantarea unui proces transparent și competitiv de licitație pentru contractele legate de proiectele de dezvoltare urbană cu atribuire directă, pentru a asigura obținerea celor mai bune servicii și prețuri pentru oraș și pentru a elimina favoritismul.
- Implementarea unui sistem de monitorizare a proiectelor de dezvoltare urbană, cu raportare periodică către cetățeni cu privire la stadiul proiectelor, cheltuieli, calitate și rezultate.
- Realizarea de audituri independente și periodice ale proiectelor de dezvoltare urbană pentru a asigura conformitatea cu regulile și pentru a preveni corupția sau abuzurile.
- Dezvoltarea și implementarea unui cod de etică care să stabilească standarde clare de comportament și integritate pentru funcționarii publici implicați în proiectele de dezvoltare urbană.
Scopul este: protejarea intereselor și bunăstării comunității locale în fața abuzurilor și practicilor nedemocratice, consolidarea încrederii cetățenilor în administrația orașului și asigurarea că dezvoltarea urbană este realizată într-un mod corect și eficient.