Județul Suceava organizează olimpiada națională de creativitate științifică, începând cu clasa a V-a, în perioada 29 mai – 2 iunie.
Instituțiile organizatoare sunt Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar, Universitatea Ștefan cel Mare, Societatea Științifică CYGNUS Suceava, Colegiul de Informatică Spiru Haret, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Tehnic Samuil Isopescu, Colegiul Tehnic Al. I. Cuza și Colegiul Economic Dimitrie Cantemir.
Din juriu fac parte cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar cu experiență în domeniu de la universitățile și centrele de cercetare din București, Iași, Cluj și Craiova.
La etapa națională a olimpiadei s-au înscris în total 115 lucrări.
Dintre acestea, 44 sunt la categoria juniori, pe cele 3 secțiuni: Științe fundamentale (18), Științe aplicate (17) și Tehnologia informației (9).
Categoria seniorilor va fi reprezentată de 71 de lucrări: Științe fundamentale (22), Științe aplicate (28) și Tehnologia informației (21).
Cei 253 de elevii participanți, însoțiți de 52 de profesori, provin din 29 de județe și 3 sectoare ale municipiului București, lucrările fiind coordonate de 96 de profesori.
Fiecare echipă a înscris în concurs un proiect din domeniul științific, tehnic, al inovării sau al inventicii, prin care se încearcă rezolvarea/explicarea unei probleme a societății/comunității, bazat pe un studiu prealabil început cu maximum 12 luni înainte de data competiției.
Proiectul va putea fi prezentat sub formă de exponat și/sau prezentare grafică/poster.
Exponatele pot fi de tip model, machetă, prototip, eșantion sau în alt format și pot conține tehnică de calcul inclusă în model.
Festivitatea oficială de deschidere va avea loc pe 30 mai, începând cu ora 9:00, în Auditoriumul Joseph Schmidt al USV, iar festivitatea de premiere va avea loc pe 2 iunie.