Prof. Ioan Ilișescu este candidat independent la Consiliul Local Fălticeni și o persoană implicată în păstrarea tradițiilor și obiceiurilor locale, dar și un militant activ pentru conservarea clădirilor de patrimoniu. Citiți un interviu cu cel care a pus bazele Fundației „Șezătoarea”.
Reporter: Cum a apărut și care este contribuția d-voastră în apariția Fundației Culturale „Șezătoarea” ?
Ioan Ilișescu: Fundația Culturală „Șezătoarea” a apărut din necesitatea organizării Festivalului Folcloric Național „Șezătoarea” care s-a înființat în anul 1992 cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea primei reviste de folclor din România, „Șezătoarea”, revistă înființată de folcloristul Artur Gorovei în colaborare cu pasionatul de folclor, Mihai Lupescu precum și cu alți oameni de suflet, la Fălticeni.
Fundația Culturală „Șezătoarea” se înființează în anul 1995 la inițiativa mea ca organizator al Festivalului Folcloric Național „Șezătoarea” și are ca principal obiect de activitate organizarea Festivalului Național de Folclor „Șezătoarea”, Festival care s-a desfășurat la Fălticeni de-a lungul a 16 ediții din anul 1992 și până în anul 2008 când a fost interzis din considerente politice.
Reporter: În afara Festivalului „Șezătoarea” cum s-a mai implicat Fundația Culturală „Șezătoarea” în viața orașului Fălticeni ?
Ioan Ilișescu: Datorită Fundației Culturale „Șezătoarea” și mie ca director al acestei Fundații se explică existența ca spațiu cultural a clădirii de pe str. Maior Ioan nr. 1, clădire în care acum își desfășoară activitatea Casa de Cultură și Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni. În anul 1994 s-a ivit un conflict de muncă între mine și Fundația pentru Tineret Suceava, fostul proprietar al clădirii. Fundația pentru Tineret Suceava a dorit să transforme acestă clădire în spațiu comercial. Instanța de judecată a stabilit atunci că proprietarul clădirii îmi datorează plata a doi ani de muncă ca director al Casei de Cultură a Tineretului (așa cum era denumită atunci instituția). Deoarece proprietarul clădirii nu avea posibilitatea să-mi achite banii pentru cei doi ani de muncă, am fost de acord să renunț la acești bani pentru a mi se da în compensare administrarea pentru 25 de ani de către Fundația Culturală „Șezătoarea” a clădirii menționate, conform Contractului nr. 11 din 24.10.2005
Profitând de această conjunctură am sugerat Primăriei Fălticeni să revendice în instanță clădirea menționată mai sus. Datorită dezinteresului proprietarului clădirii care nu s-a prezentat în instanță deoarece știa că timp de 25 de ani nu mai putea administra clădirea, Primăria Fălticeni, prin hotărâre judecătorească, a devenit noul proprietar al clădirii.
Reporter: Ce acțiuni ați mai întreprins în spiritul „Șezătorii” lui Artur Gorovei ?
Ioan Ilișescu: Fundația Culturală „Șezătoarea”, prin persoana mea ca director, a continuat tradiția Revistei „Șezătoarea” din Fălticeni. În acest sens am scris în publicațiile Centrului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Suceava, „Ghidul iubitorilor de folclor” un număr de 6 articole care au ca subiect principal păstrarea autenticității folclorului în prezentarea lui pe scenă și în emisiunile televizate.
Reporter: Am văzut că v-ați implicat în domeniul clădirilor cu valoare patrimonială. Cum s-a întâmplat ?
Ioan Ilișescu: În anul 2017 Fundația Culturală „Șezătoarea” și-a anexat în Statut și obiectul de activitate „Protejarea patrimoniului cultural național”. În virtutea acestui obiect de activitate am intervenit în justiție pentru păstrarea de către proprietarii privați a mai multor clădiri de patrimoniu din Fălticeni. Exercitarea acestui obiect de activitate a culminat cu intervenția împotriva demolării Spitalului „Stamate” și a Casei „Morțun” din Fălticeni, intervenție care în momentul de față se află în faza de cercetare penală având ca pârât Primăria Fălticeni și pe primarul Cătălin Coman care a intervenit ilegal asupra acestor două clădiri.
Reporter: Credeți că vor fi pedepsite ilegalitățile ?
Ioan Ilișescu: Dacă justiția își va face treaba, ilegalitățile vor fi pedepsite.