Municipiul Fălticeni moștenește un patrimoniu cultural imens, care din păcate nu este exploatat, ci mai degrabă ignorat. Și cel mai bun exemplu îl reprezintă faptul că Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, instituția care adăpostește cea mai mare colecție de autor din țară, stă cu lacătul pe ușă în weekend după ce o parte din personal a plecat ca urmarea a scandalurilor ce se țin lanț de ani de zile.
Candidatul Alianței Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei), Eusebiu-Lucian Țăpoi și-a conceput proiectul de revitalizare și dezvoltare a patrimoniului cultural după discuții avute cu oameni de cultură, dar spune că pentru a fi pus în practică trebuie să ai instituții de cultură funcționale în adevăratul sens al cuvântului.
„La muzee iarna se stă în frig sau sunt închise pentru a se face economie. Cu câteva evenimente pe an făcute de alte instituții și la care Primăria Fălticeni doar își trece numele ca organizator pentru că pune la dispoziție o sală, nu te poți lăuda că faci cultură. Nu a existat un interes real pentru promovarea culturală a orașului. Când ai opera maestrului Irimescu și o ții încuiată în weekend și nu deschizi muzeul pentru vizitatori..”, ne-a declarat Eusebiu-Lucian Țăpoi.
Proiectul „Promovarea bogăției patrimoniului cultural și spiritual: educație, cultură,religie”:
1. Dezvoltarea unui plan strategic pentru promovarea turismului cultural, pentru a atrage vizitatori și a valorifica potențialul economic al patrimoniului cultural local: crearea și promovarea unui site la nivel național și internațional; amplasare busturi personalități Aleea pietonală; marcarea și promovarea unor trasee turistice tematice sau culturale care să permită vizitarea și explorarea principalelor obiective turistice din oraș.
2. Implementarea unor strategii și programe de conservare a patrimoniului cultural local, inclusiv restaurarea clădirilor istorice și promovarea tradițiilor și meșteșugurilor tradiționale.
3. Parteneriat cu instituțiile de învățământ pentru introducerea orașului într-un circuit turistic național școlar, prin organizarea de tabere educaționale și schimb de experiențe cu alte zone turistice;
4. Parteneriat public pentru deschiderea unei librării moderne, cu spațiu pentru lectură și evenimente;
5. Asigurarea unui sprijin adecvat pentru instituțiile culturale, biblioteci, muzee, teatre și biserici, pentru a le permite să își desfășoare activitățile în mod sustenabil și să contribuie la viața culturală și spirituală a orașului.
Scop: dezvoltarea culturii, educației și religiei într-un oraș cu potențial cultural, valorificarea potențialului economic al patrimoniului local, consolidarea identității culturale și promovarea valorilor spirituale și educaționale într-un mod inclusiv și echilibrat.