Primăria municipiul Fălticeni nu are un arhitect care să coordoneze dezvoltarea urbanistică a orașului, dar probabil că acest lucru este voit pentru a se putea construi fără ca un specialist să se poată opune. Așa au fost aprobate în Consiliul Local, prin votul majoritar al consilierilor PSD, proiecte de blocuri în zone de case: strada Ion Creangă, strada Sucevei, strada Buciumeni sau Caporal Popescu sunt doar câteva exemple.
Eusebiu-Lucian Țăpoi, candidatul Alianței Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) este de părere că stoparea construcțiilor haotice va fi făcută în mandatul 2024-2028 și se impun măsuri imediate.
„În Fălticeni se construiește aparent haotic, dar interesele rechinilor imobiliari se văd cu ochiul liber și legăturile cu actuala conducere a orașului sunt cunoscute. Nu întâmplător apar blocuri în zone liniștite de case, unde ar trebui să fie un anumit regim de înălțime. Grupurile de interese au pus mâna pe oraș prin paiațe politice și îl conduc după bunul plac. Un arhitect este foarte necesar, la fel și un birou de arhitectură, dar fără sprijin din partea unei conduceri cinstite și transparente, nu vor putea face nimic. Pe 9 iunie, cu ajutorul votului cetățenilor, vom schimba administrația, vom elimina corupția, haosul și grupul de interese”, ne-a declarat candidatul Țăpoi.
Proiectul Alianței Dreapta Unită se numește „Îmbunătățirea aspectului urban” și are șapte puncte:
- Stoparea construcțiilor haotice și în funcție de interese prin realizarea unui Plan Urbanistic General;
- Crearea unui departament de arhitectură și angajarea unui arhitect pentru a dezvolta proiecte inovatoare și de calitate care să contribuie la îmbunătățirea aspectului și funcționalității orașului.
- Implementarea unui program amplu de clasificare, reabilitare și conservare a clădirilor istorice pentru a păstra identitatea culturală și arhitecturală a orașului.
- Dezvoltarea unui plan urbanistic care să promoveze un amestec echilibrat între spațiile rezidențiale, comerciale și verzi, asigurând o distribuție eficientă a infrastructurii și facilităților publice.
- Integrarea principiilor de arhitectură sustenabilă în proiectele de construcție, renovare și anvelopare, inclusiv alegerea codului de culoare și utilizarea materialelor ecologice.
- Transformarea zonelor industriale sau abandonate în spații multifuncționale și creative, prin intermediul proiectelor de regenerare urbană și revitalizare a cartierelor.
- Valorificarea patrimoniului arhitectural al orașului turistic prin promovarea turismului cultural și arhitectural, atrăgând vizitatori și generând oportunități economice pentru comunitate.
Scop: îmbunătățirea aspectului urban, eficiența energetică și funcționalitatea spațiilor publice.