În cadrul Compartimentului de radiologie intervențională de la Spitalul Clinic Județean Suceava, în primul semestru 2024 au fost efectuate 573 de proceduri, comparativ cu 374 în perioada similară a anului trecut.
Managerul Alexandru Calancea a precizat că această creștere a activității a fost posibilă “mai ales prin implicarea exemplară a echipei de accident vascular cerebral din cadrul programului național, care a crescut cu peste 200%.
Dacă anul trecut, în perioada similară au fost efectuate 21 de proceduri, în acest an au fost efectuate 64 de trombectomii mecanice la pacienții cu AVC ischemic si încă 9 embolizări de anevrism cerebral la pacienții cu AVC hemoragic”.
Echipa este compusă din personalul aferent secțiilor UPU, Neurologie, Neurochirurgie, ATI și Radiologie Imagistică Medicală.
Calancea a menționat că “implicarea activă și susținerea continuă a activității a poziționat centrul nostru în top 3, în fața unor centre de tradiție cum ar Târgu Mureș și Timișoara.
Vizibilitatea activității si a rezultatelor obținute a adus din partea Ministerului Sănătății finanțarea pentru un nou sistem angiograf, care va fi instalat până la sfârșitul anului.
Pe lângă aparatura de înaltă performanta mult așteptată, suplimentarea bugetară de luna aceasta a adus si o finanțare normală in cadrul AP AVC care să asigure baza materială pentru program probabil până la sfârșitul anului.
Astfel activitatea intră într-o perioadă de normalitate în care scade presiunea pe bugetul propriu al spitalului.
Anul acesta în cele 73 de proceduri din cadrul AP AVC sub 5% au fost finanțate de Ministerul Sănătății, în condițiile în care Spitalul Clinic Județean Suceava este singurul centru din Moldova care asigură permanența cu o echipă formată din 3 medici radiologi cu competență radiologie intervențională nivel I si II si 2 medici rezidenți”.