În ultima perioadă s-a intensificat adversitatea dintre arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților și Asociația Sf. Treime din Suceava, recte preotul paroh Viorel Sidoriuc.
Azi, Calinic a revenit cu amănunte.
Calinic numește Asociația Sfânta Treime Suceava “o asociație de familie ce ar fi fost (?? – n.r.) înființată în 2004 cu aprobarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, aprobare pe care, însă, Arhiepiscopia nu o deține (?? – n.r.)”.
ÎPS detaliază: “Conform înscrisurilor pe care le deținem, teologul Sidoriuc Viorel, după ce Parohia „Sfânta Treime” Suceava a fost înființată la data de 28.01.1997, prin hotărârea Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost hirotonit preot pe seama acestei parohii în același an, 1997.
În calitatea sa de preot-paroh angajat al Parohiei „Sfânta Treime” Suceava a făcut demersurile necesare în vederea construirii bisericii cu același hram ca al parohiei; repet, în calitate de angajat al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, respectiv de preot paroh al Parohiei Sfânta Treime și nu de președinte sau vice-președinte al acelei asociații ce își are sediul în Miercurea Ciuc, județul Harghita.
Avizele premergătoare eliberării certificatului de urbanism, certificatul de urbanism și autorizația de construire nr. 58/1999 au fost solicitate, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, de către preotul Sidoriuc Viorel în numele Parohiei „Sfânta Treime” și pentru această parohie, nu pe asociație.
Procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor de construire din iulie 2008 a fost semnat, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, ca angajat în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către preotul paroh Sidoriuc Viorel al Parohiei Sfânta Treime.
Proiectul pentru construirea Bisericii Sfânta Treime a fost executat de firma proiectantă, S.C. Arhitectură Grafică Design SRL, pentru Parohia Ortodoxă Sfânta Treime Suceava și nu pentru Asociația Sfânta Treime Suceava.
La solicitarea pr. Sidoriuc Viorel, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, ca angajat în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în luna iulie 2008 lucrarea cadastrală pentru intabularea construcției Biserica Sfânta Treime a fost întocmită pentru beneficiar – proprietar Parohia Sfânta Treime.
Înființarea unei parohii sau desființarea acesteia este apanajul exclusiv al ierarhului eparhiei, nu al asociațiilor, al fundațiilor sau al organizațiilor non-guvernamentale! Cum adică să construiești o parohie?
V-ați întrebat ce ar însemna dacă toți ierarhii ar transforma episcopiile în asociații, autointitulându-se președinți ai acestora și ar trece patrimoniul episcopiilor în proprietatea lor, după modelul părintelui Sidoriuc?
Au fost și sunt episcopi și mii de preoți în cadrul Bisericii Ortodoxe Române care au construit biserici, dar care nu au avut pretenții de proprietari asupra lăcașurilor de cult, indiferent de contribuțiile aduse de ei sau de familiile lor, cum are pretenții familia Sidoriuc.
La fel, sunt numeroși credincioși cu posibilități materiale care au sprijinit, integral sau parțial, construirea unei biserici, însă nu au cerut ca aceasta să fie trecută în proprietatea lor.
Dacă, însă, este adevărat că transferul construcției bisericii către respectiva asociație s-a făcut cu aprobarea Consiliului Parohial, atunci lucrurile sunt mult mai grave decât ne-am fi putut închipui.
Hotărârea Consiliului Parohial al Parohiei Sfânta Treime privind transferul patrimoniului bisericesc a fost încheiată cu încălcarea prevederilor statutare și ca atare este lovită de nulitate absolută (a se vedea atribuțiile Consiliului Parohial).
Nerespectarea acestei discipline ar duce la o privatizare în masă a parohiilor și la o înstrăinare nestingherită a patrimoniului bisericesc, repet, după modelul părintelui Sidoriuc.
Asociația se dezice singură de Biserica Ortodoxă Română, întrucât Parohia Sfânta Treime a fost înființată de Arhieiscopia Sucevei și Rădăuților.
Se afirmă și că „preotul Sidoriuc își respectă profesia, o face cu har și totală implicare”, îndeplinind funcția de preot al bisericii, cu aprobarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dată prin hotărârea din data de 28.02.2018, prin care „i s-a dat acordul pentru a sluji ca preot sub ascultarea ierarhului locului”.
Cum respectă părintele jurământul depus în momentul hirotoniei cât timp este proprietarul fizic al unui lăcaș de cult și nu respectă Statului Bisericii în jurisdicția căreia se află această construcție?
Oare au cunoștință de acest lucru credincioșii care participă la slujbe în această biserică?
Cunosc că acesta este și motivul pentru care singurul altar sfințit este cel de la demisol și din acest motiv nu se poate sluji în biserica propriu-zisă?
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost și este deschisă unei soluționări a acestei probleme juridice pe cale amiabilă, întrucât nu noi am creat-o.
În ultimii patru ani s-au făcut multe încercări, ultima fiind în 25 iulie 2024, când la Centrul Eparhial a fost invitat părintele Sidoriuc Viorel pentru a se ajunge la o înțelegere statutară.
La întâlnire au fost prezenți fostul părinte protopop Vasile Irimia și actualul părinte protopop Minu Mititelu, din protopopiatul din care a făcut parte Parohia Sfânta Treime până la înstrăinarea acesteia, juristul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, tatăl preotului, în calitate de președinte al asociației, un răzvrătit prin excelență și avocatul asociației.
Și la această întâlnire, ca și până atunci, i s-a cerut preotului să intre în disciplina statutară și canonică a arhiepiscopiei, deocamdată, nu s-a primit niciun răspuns la această propunere.
Sperăm ca, în cele din urmă, părintele Sidoriuc Viorel să aibă înțelepciunea să întoarcă parohiei (nu arhiepiscopului Calinic!) ceea ce i se cuvine, altfel vom fi nevoiți, dincolo de procesele aflate în derulare, să analizăm comportamentul părintelui și în Consistoriul Eparhial”.
Rămâne de văzut care va fi replica Asociației Sf. Treime și cum va evolua scandalul…
CITEȘTE și
TEODOR PUȘCAȘU