-
în 2025, Guvernul va mai aloca bani pentru finalizarea lucrărilor la Palatul Administrativ Suceava
Ministerul Dezvoltării a publicat ieri, spre dezbatere publică, un proiect de Hotărâre de Guvern care stabilește criteriile de prioritizare pentru proiectele de investiții finanțate prin Programul național de construcții de interes public sau social (PNCIPS), derulate în 2025 de Compania Națională de Investiții.
25% din creditele bugetare vor fi repartizate pentru “investiții semnificative” – 29 proiecte de investiții, printre care Academia de Muzică din Cluj Napoca, Spitalul Orășenesc din Sinaia, căminele studențești din Timișoara și Suceava, sala polivalentă din Brașov, Academia Română, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara, drumul județean Valea Doftanei, stadioanele Gheorghe Hagi din Constanța și Nicolae Dobrin din Pitești, patinoarul artificial din Sfântu Gheorghe, Centrul pentru Optică de Mare Putere din Măgurele.
20% din bugetul alocat pentru acest an vor fi direcționați către educație, în cadrul căruia sunt în derulare peste 190 de obiective, precum Academia de Studii Economice București, Palatul Universității din București, cămine studențești din București, Constanța, Timișoara, Târgu Mureș, Colegiul Carol I și Opera Română din Craiova.
Pentru infrastructura edilitară se vor aloca 15% din creditele bugetare, în contextul în care, la nivelul CNI, sunt în derulare peste 190 de proiecte care vizează înființarea sau extinderea unor rețele de alimentare cu apă și canalizare în județele Arad, Bihor, Botoșani, Gorj, Harghita și Vâlcea, precum și reabilitarea infrastructurii rutiere din județele Constanța, Iași, Maramureș și Olt.
Proiectelor din sănătate li se vor aloca 10% din fonduri – din această categorie, CNI are în derulare peste 115 proiecte, precum spitalele județene din Alexandria, Călărași, Galați, Miercurea Ciuc și Vâlcea, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna (jud. Dolj), Spitalul Orășenesc Rupea (jud. Brașov).
Tot 10% vor primi cele peste 550 de proiecte aflate în derulare în domeniul sport, precum complexurile sportive din Alexandria, Năsăud, Rodna (jud. Bistrița Năsăud), Holboca (jud. Iași), sala polivalentă din Slobozia, bazele sportive din Titu (jud. Dâmbovița) și Zărnești (jud. Brașov), bazinele de înot din Vatra Dornei, Vaslui și Târgu Secuiesc.
Pentru alte obiective de interes public sau social din domeniul construcțiilor vor fi repartizate 15% din fondurile disponibile pentru 2025 întrucât, la nivelul CNI, se află în diferite stadii de execuție peste 195 de obiective, precum Cazinoul Constanța, Tribunalul Teleorman și Judecătoria Alexandria, Palatul Parlamentului, Palatul Administrativ Suceava, fostul Palat Mihail Sturdza din Iași, Penitenciarul Gherla și Baza COSR Izvorani.
DAN PASCARU