Direcția de Sănătate Publică Suceava a prezentat, azi, o serie de recomandări pentru populație în perioadele cu temperaturi scăzute.
-Evitați deplasările lungi în spații deschise și expunerea prelungită la frig.
-Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute.
-Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei, există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig.
-Evitaţi expunerea prelungită la frig.
-Consumaţi lichide calde.
-Alimentaţia trebuie să se bazeze pe consumul de alimente bogate în proteine – carne, ouă, lapte, leguminoase uscate; grăsimi nesaturate – uleiuri vegetale, seminţe, fructe oleaginoase; fructe şi legume care prin aportul de vitamine cresc imunitatea organismului.
-În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandat să vă îmbrăcați și să vă încălțați adecvat: alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de caldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor.
-Verificaţi starea vârstnicilor, nevoile acestora și asigurați-le medicația necesară.
-Nu lăsaţi copiii singuri în maşină.
-Bolnavii cronici (cei cu afecțiuni respiratorii și cardiovasculare, cei cu boli autoimune, hipotiroidienii) au nevoie de un plus de protecție.
-Încălziți corespunzător locuinţele (18-22 grade C), evitând utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau incendii.
-Respectați regulile de igienă pentru evitarea infecțiilor respiratorii.
-În cazul deplasărilor cu mașina, nu uitaţi să aveti lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică, pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea, nu plecaţi la drum fără a umple rezervorul și nu părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteti preciza distanţa până la adăpost, deoarece vă puteţi rătaci, iar hipotermia se instaleaza mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.
-În cazul în care au apărut degerăturile, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic.