Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Calinic, a primit ieri la sediul Centrului Eparhial, delegaţia Universităţii de Stat din Republica Moldova, reprezentată de rectorul Igor Şarov, prof.univ.dr. Emil Dragnev și lector univ.dr. Igor Bercu, decanul Facultăţii de Istorie.
Delegaţia din Chișinău a fost însoţită de prorectorul USV Ştefan Purici, de prof. univ. dr. Gheorghe Onişoru şi de arhid. lector univ. dr. Vasile M. Demciuc.
“În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a mulţumit oaspeţilor pentru că, printre activitățile unui program aglomerat, şi-au făcut timp să facă un popas duhovnicesc la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, unde de atâtea veacuri s-a scris şi se va scrie istorie şi i-a îndemnat să nu uite că istoria este cartea cea dintâi a unei naţii.
Întâistătătorul eparhiei a oferit în dar oaspeţilor câteva dintre recentele cărţi apărute sub egida Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
A urmat apoi o vizită de documentare în incinta ansamblului mănăstiresc, aflat în plin proces de restaurare.
Următorul popas în intinerarul istoricilor l-a reprezentat Mănăstirea Sfântul Ilie, Dragnev și Demciuc descriind în linii mari programul iconografic din epoca lui Ştefan cel Mare şi particularitățile lui la această ctitorie voievodală.
În continuare, delegaţia s-a îndreptat spre Biserica Sfântul Nicolae a Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, unde Demciuc a făcut o prezentare detaliată a monumentului istoric, insistând asupra simbolismului frescelor din această bijuterie medievală.
Delegaţia a vizitat apoi Aşezământul pentru copii Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi, unde peste 130 de copii beneficiază de adăpost și educație, menţionând că nu există ceva similar în Republica Moldova.
Lista monumentelor vizitate a inclus și Mănăstirea Intrarea Maicii Domnului în biserică”, a transmis Arhiepiscopia.