Având în vedere că azi, în mass-media naţională au apărut informații potrivit cărora Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor ar fi dispus oprirea temporară a activității la Cantina Universității Ștefan cel Mare Suceava, conducerea USV le neagă veridicitatea, unitatea de alimentație publică desfășurându-și activitatea în regim normal.
“În urma unei verificări extensive a situaţiei existente în cantina şi căminele studenţeşti ale USV efectuate pe parcursul zilei de 28 februarie, comisarii ANPC au semnalat o fisură la chederul (garnitura) unuia dintre cele 22 de frigidere ale cantinei, fără să fi fost consemnate abateri în ceea ce privește normele temperaturii de păstrare a materiei prime și semipreparatelor sau vreun impact negativ asupra calității produselor depozitate.
Măsura dispusă de comisarii ANPC a fost etichetarea şi oprirea temporară din uz a frigiderului implicat.
Drept urmare, nu a fost dispusă oprirea temporară a cantinei, ci a unuia din cele 22 de frigidere ale cantinei.
Pe parcursul aceleiaşi zile, USV a înlocuit întreaga garnitură a frigiderului şi aşteaptă reprezentanţii ANPC, la reluarea programului lor de lucru, să efectueze verificarea noii garnituri şi să eliminine eticheta de pe frigiderul respectiv şi restricţia temporară privind utilizarea acestuia.
În cadrul cantinei studenţeşti au fost verificate toate spaţiile, respectiv sala de mese, bucătăria, spaţii de spălare veselă, camere pentru prepararea legumelor, camere pentru preparare cărnii, camera patiserie, camere ouă şi probe, cameră bucătărie rece, cameră depozit pâine, depozit lactate, depozit produse uscate, depozit produse avicole, magazii de materiale și grupurile sanitare.
În spaţiile respective au fost inspectate toate dotările, echipamentele, produsele, ambalarea şi etichetarea, termenele de valabilitate, precum şi echipamentul de lucru şi protecţie utilizat de personal.
În urma verificărilor efectuate, comisarii ANPC au semnalat 2 aspecte ce ar trebui, din punctul lor de vedere, remediate: o garnitură fisurată la unul din cele 22 de frigidere din cantină, precum şi prezenţa unor nituri la mânerele a 3 dintre cuţitele profesionale existente.
Precizăm că, în cazul frigiderului respectiv nu s-a consemnat vreo abatere în ceea ce privește normele temperaturii de păstrare a materiei prime și semipreparatelor sau vreun impact negativ asupra calității produselor depozitate, iar în cazul celor 3 cuţite, mânerele fixate cu nituri au fost turnate total în material plastic alimentar, fiind astfel achiziţionate de la un furnizor de produse specializate.
Măsurile dispuse de comisarii ANPC au fost urmatoarele: etichetarea şi scoaterea temporară din uz a frigiderului implicat, precum şi a celor 3 cuţite profesionale”, a informat USV.
BEATRICE OȘEAN