Mărul şi folkul ( nu neapărat în această ordine… ) au fost vedetele finalului de săptămână la Fălticeni. ZdpN a adunat mai multe notiţe referitoare la acest subiect.
ÎN LOC DE POMUL LĂUDAT, EU AM PREFERAT FOLKUL !
Micii, berea şi kitschurile nu m-au atras niciodată, însă pentru un concert de folk cu atâtea nume grele, mi-am făcut bocceluţa şi am zbughit-o acasă. Dacă s-a meritat sau nu, e greu de zis. Artiştii au fost la fel de buni ca-ntotdeauna, dar când nici publicul, nici prezentatorul, nici sunetul şi cu atât mai puţin ambianţa nu sunt preferabile, e greu să te simţi bine. În schimb, de la acest festival m-am ales cu o sacoşă de mere de luat în frumosul târg al Ieşilor şi cu câteva amintiri plăcute.
ALMA GAVRIL URSACHE
POLITICIENII, LA MERE ÎNAINTE !
Ca la orice eveniment, nu se putea ca tocmai politicienii să lipsească din peisaj şi să nu treacă unul câte unul pe sub poarta de lemn. Nu are rost să le mai spun numele, dacă v-aţi nimerit chiar atunci în piaţă i-aţi văzut, iar dacă nu, fiţi siguri că nu aţi pierdut absolut nimic ! Oricum, pe unii dintre ei îi veţi mai vedea în carne şi oase peste un an, la viitorul festival. Evident, nu au lipsit aceleaşi declaraţii cu brandul naţional al mărului local, întărite cu cumpărări şi muşcături pofticioase din mere. Bine măcar că organizatorii au acoperit groapa poreclită fântâna arteziană cu o prelată pe care au aşezat frumos crenguţe de brad şi lădiţe cu fructe.
DAN PASCARU
OBRAZUL SUBŢIRE CU CHELTUIALĂ SE ŢINE
Vrând să mă laud cu merele reprezentative pentru oraş, mi-am invitat sâmbătă după-amiază un prieten venit de la Breaza în piaţa Nada Florilor. Mă gândeam că va cădea pe spate când va observa cât de gospodari sunt fălticenenii. Şi chiar aşa s-a întâmplat atunci când a văzut preţurile, de la 2 la 4 lei kilogramul. Mi-a spus că, la Breaza, kilogramul de mere adus la poartă cu maşina costă maxim 1,80. Eu i-am răspuns că a fost un an greu pentru pomicultori, dar el s-a crucit că la munte merele sunt mai ieftine decât “acasă” la ele. Eu l-am atenţionat că producătorii au cheltuieli mari, că statul nu-i ajută, că trebuie să plătească tot felul de taxe şi impozite, dar degeaba – prietenul de la munte o ţinea pe a lui, spunând că se duce înapoi fără să cumpere nimic, deoarece s-ar fraieri singur. Şi a făcut o comparaţie : cum ar fi ca el să vândă scândura la Breaza cu un preţ mai mare decât la Constanţa ? Nu am ştiut ce să-i mai spun….
TEODOR PUŞCAŞU
FESTIVAL CU GHINION
Pentru mine, festivalul mărului s-a lăsat cu pagubă. Nu că aş fi făcut cheltuieli aiurea ( oricum, ce era expus acolo găseşti în orice piaţă la preţuri mai omeneşti ), ci am fost … „făcut” la buzunare. În timp ce mă învârteam prin faţa corturilor de la “Produs în Bucovina” cineva iute de mână mi-a subtilizat discret portmoneul. De fapt, aşa îmi trebuie, dacă nu am fost vigilent… Când mi-am dat seama că fusesem „uşurat” era prea târziu, probabil hoţul cheltuise deja jumătate din bani. Bine măcar că nu am avut actele în portmoneu, tocmai de aceea nici nu am mai făcut plângere la poliţie. Când să plec, m-am mai căutat în buzunare şi am mai găsit câteva hârtii de un leu. I-am donat unui preot care aduna bani pentru nu ştiu ce biserică.
DANIEL BOGHIŢA
Lumea s-a săturat de circ. Vrea pâine
La Festivalul Mărului am apreciat prezența întreprinzătorilor locali, care s-au străduit să aducă marfă cât mai bună să atragă privirile și intenția de cumpărare.
Am văzut însă un număr mic de oameni care s-au lăsat convinși să participe în acest weekend extrem de călduros, în piața Nada Florilor, la spectacolul Primăriei, semn că s-au săturat de circ și i-ar interesa și pâinea.
Sergiu JIPA
Mere si circ…