„Perdelele” de salcâmi împotriva viscolului de pe marginea drumurilor rămân un vis îndepărtat pentru conducerea judeţului.
Aceste investiţii sunt îngreunate de situaţia juridică a terenurilor, care aparţin, în general, persoanelor particulare.
Varianta stopării viscolelor prin obstacole naturale a fost dezbătută în şedinţa de miercuri a Consiliului Judeţean, o parte din membrii legislativului precizând că se impune plantarea puieţilor de salcâm pe marginea carosabilului.
„Perdelele de protecţie au un rol foarte important în menţinerea traficului rutier.
Pe marginea drumului de la Fălticeni spre Sasca s-au plantat pâlcuri de salcâm, chiar arătau foarte bine, dar au fost tăiaţi în urmă cu vreun an…
Ar trebui să-i amendăm pe cei care distrug aceste protecţii de salcâmi ” a precizat consilierul PDL TUDOR PLĂCINTĂ.
Preşedintele Consiliului Judeţean CĂTĂLIN NECHIFOR a declarat că a purtat discuţii pe această temă cu inginerii silvici, dar că lipsa cadrului legislativ adecvat îngreunează luarea unei decizii.
“Aceste plantaţii trebuie făcute pe terenuri private, ori acolo dacă ne apucăm să discutăm de compensaţii sau despăgubiri va fi foarte complicat de realizat.
Voi vorbi cu parlamentarii suceveni care vor să iniţieze un proiect de lege să definim această zonă de protecţie şi care să fie tratată de serviciu public, de utilitate publică.
Acum nu există soluţie legală !”
NECHIFOR a mai adăugat că principalele probleme cu drumurile viscolite se înregistrează în zonele Suceava, Rădăuţi, Fălticeni şi Siret.
La începutul iernii au fost montate pe marginea sectoarelor cu probleme 15 kilometri de parazăpezi.
Dan PASCARU
Ziarul de pe Net