În municipiul Fălticeni există un adăpost pentru câinii fără stăpân, amenajat în perioada fostului primar Vasile TOFAN, pe platforma insdustrilă a fostei Metadet, intrată în patrimoniul municipalității în contul datoriilor la bugetul local.
Acel spațiu nu a fost utilizat niciodată și, cel mai probabil, nu va fi folosit nici în viitorul apropiat, dat fiind faptul că serviciul acesta este externalizat în urbea noastră.
Aici se vor realiza o serie de modernizări, care, potrivit primarului Cătălin COMAN, ne vor costa 20.000 de lei (200 de milioane de lei vechi doar pentru a fi în ton cu legea.
“Suntem obligați de lege să avem un adăpost de câini. Am mai pus 200 de milioane de lei vechi să vedem ce mai putem completa ca să fim în ton cu legea, ca să zic așa”, a spus edilul fălticenean la aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli.
Sergiu JIPA
Ziarul de pe Net
20.000 RON pentru modernizarea adapostului de caini cand serviciul de ecarisaj este externalizat. E strigator la cer! Va dati seama, daca in targul acesta se intampla asa ceva, atunci la nivel ministerial din ’90 pana acum si mult inainte cum s-a furat si se va fura???
Din pacate, acesti bani nu vor fi suficienti pt. ca adapostul sa intruneasca toate conditiile impuse de lege. Nici macar spatiul unde a fost amenajat nu este suficient pentru un asemenea obiectiv. Dar primarul are dreptate: legea obliga autoritatile locale sa gestioneze cainii fara stapan: prin construirea (sau, dupa caz, extinderea) unui adapost, incheierea unor contracte de prestari servicii cu medicii veterinari de libera practica pt. activitatile veterinare si, desigur, prin infiintarea Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan la nivelul fiecarei localitati. Acestea sunt conditii obligatorii. Abia dupa ce ai Serviciul si Adapostul se pune problema daca ai bani sa gestionezi, adica sa capturezi, sa transporti, sa sterilizezi, vaccinezi, deparazitezi, crotaliezi, microcipezi si, eventual, sa eutanasiezi maidanezii. Aici legea iti ofera doua posibilitati: daca ai cu ce, te ocupi singur de problema, daca nu, apelezi la externalizarea Serviciului de gestionare. Externalizarea presupune concesionarea activitatilor veterinare (sterilizare, vaccinare, deparazitare, crotaliere, microcipare etc), a celor de capturare si transport, precum si concesionarea Adapostului FINALIZAT si FUNCTIONAL. In final, daca nu poti singur si daca nu se ofera nimeni sa-ti concesioneze Serviciul de gestionare, mai poti incheia un contract de colaborare cu o localitate invecinata care intruneste conditiile impuse de lege (Serviciu, adapost, medici veterinari) – in cazul nostru, Suceava, dar, cu decontarea serviciilor prestate (taxa de cazare in adapost/zi/cap de caine, hrana/zi/cap de caine, taxa de eutanasiere/cap de caine, taxa de distrugere a cadavrelor prin incinerare, plus orice alte taxe ti se solicita). Asa incat, orice varianta are avantaje si dezavantaje. In plus, daca ai Adapost, poti incasa taxe de la comunele invecinate care nu isi gestioneaza pe plan local problema cainilor maidanezi.
Am incercat sa schitez pe scurt si pe intelesul tuturor ce inseamna gestionarea pe plan local a cainilor fara stapan. Din punctul meu de vedere, marea problema o constituie abandonul. Atunci cand noi, oamenii, ne vom steriliza animalele din curti si apartamente si nu vom mai arunca animalele in strada, nu vor mai exista nici maidanezi. Pentru ca asta trebuie sa inteleaga toata lumea: nu ploua cu maidanezi! Ei sunt rezultatul “educatiei” si al gradului nostru de “civilizatie”. Fenomenul nu poate fi eradicat prin eutanasiere (costurile sunt enorme), ci numai prin sterilizare si constientizare a proprietarilor de animale, in timp. De aceea s-a ajuns la situatia hilara din prezent, cand romanii sunt OBLIGATI PRIN LEGE sa-si sterilizeze animalele detinute pana la 1 ianuarie 2015.