Ieri, 15 martie 2014, pompierii de la Detașamentul Fălticeni au intervenit pentru stingerea a trei incendii survenite în zonă.
Prima intervenție a avut loc în orașul Liteni, unde la ora 15.24 a fost anunţat un incendiu la un fond forestier din satul Siliştea. Aici, au ars resturi de exploatare forestieră şi litieră de molid, pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare.
Cea de-a doua intervenție a avut loc în comuna Râșca, satul Slătioara, unde a ars vegetația uscată de pe o pajişte ce aparţine Consiliului Local Râşca, pe o suprafaţă de un hectar.Ora anunțării evenimentului-15.52.
Ultima intervenție a pompierilor a avut loc spre seară, pe raza municipiului Fălticeni, unde în urma arderii vegetaţiei uscate dintr-o livadă care aparţine unei societăţi comerciale, flăcările s-au extins şi au ars aproximativ trei tone de deşeuri lemnoase.
Pompierii avertizează iarăși în privința pericolului reprezentat de arderea și au transmis printr-un comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvânt, plt.adj. Alin GĂLEATĂ, o serie de reguli ce trebuie respectate:
“Pentru evitarea producerii acestor incidente în perioada imediat următoare, facem din nou un apel la respectarea masurilor specifice de prevenire a incendiilor:
– să nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;
– să nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 10 metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să o efectuaţi în locuri special amenajate (gropi ş.a.);
– să vă interesaţi la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
– arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale să o efectuaţi numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul primăriei;
– să asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi să stingeţi jarul după încetarea acesteia;
– educaţi şi supravegheaţi copii în vederea interzicerii jocului cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii.
Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.
Toate incendiile, indiferent de natura lor, trebuie anunţate la numărul de telefon 112, număr unic pentru situaţii de urgenţă, apelul fiind gratuit în toate reţelele de telefonie fixă şi mobilă.
Reamintim faptul că, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.
De asemenea, pe fondul creşterii alarmante a numărului de incendii la fondul forestier la nivel naţional, Guvernul României a adoptat pe data de 23 aprilie 2013 Ordonanţa de Urgenţă nr. 34 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
Prezenta ordonanţă a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 267 din 13.05.2013 şi reglementează contravenţiile, sancţiunile şi modul de aplicare al acestora, după cum urmează:
– Art. 14, alin. 1, lit. f): constituie contravenţie arderea pajiştilor permanente;
– Art. 14, alin. 2, lit. a): contravenţia prevăzută la art. 1, lit. f) se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoana fizică, respectiv cu amendă de la 25.000 la 50.000 pentru persoana juridică;
– Art. 15, alin. 2: Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor pentru faptele prevăzute la art. 14, alin. 1, lit. f) se fac şi de către personalul din cadrul Jandarmeriei Române, precum şi de către ofiţeri şi subofiţeri din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste.”
Sorin NICA
redactor de știri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net