La data de 16 aprilie 2014, Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) s-a pronuntat definiv in dosarul nr.6894/86/2010, avand ca obiect inselaciunea.
In procesul care a facut obiectul acestui dosar, inculpati au fost doi falticeneni, Cristian Mihai IORDACHE si Nicolae Gaby MARDARE, iar parte civila s-a constituit o firma din Bucuresti, SC Euro Inter Com Trading SRL.
Desi in prima instanta, la Tribunalul Suceava, cei doi, impreuna cu Ovidiu Daniel BUZNEA au fost condamnati la inchisoare, iar Curtea de Apel Suceava a mentinut aceasta solutie in apel, ICCJ a hotarat sa admita recursurile, in sensul ca: lui Cristian Mihai IORDACHE i s-a schimbat incadrarea juridica a faptei si fata de el s-a incetat procesul penal ca urmare a impacarii partilor (pentru anumite fapte) si ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale (pentru alte fapte).
Pe de alta parte, ICCJ a schimbat incadrarea juridica a faptei si in cazul inculpatului Nicolae Gaby MARDARE, dar a decis condamnarea lui la pedeapsa de 3 ani inchisoare cu executare.
Celelalte dispozitii ale instantei de fond si instantei de apel, atacate cu recurs la ICCJ de IORDACHE si MARDARE, au fost mentinute de instanta.
Astfel, inculpatul Cristian Mihai IORDACHE a fost obligat la plata sumei de 199.311,18 lei catre firma din Bucuresti, reprezentand contravaloarea prejudiciului cauzat printr-un act material din august 2009 si, in solidar(impreuna cu ceilalti doi inculpati, dintre care unul, Ovidiu Daniel BUZNEA, nu a declarat recurs), la plata sumei de 524.863, 31 lei, reprezentand contravaloarea prejudiciului cauzat printr-un act material din septembrie 2009. Un calcul pe picior, indica faptul ca fostul politist IORDACHE este obligat de instanta sa scoata din buzunar suma de 374.265,61 lei, la care este posibil sa se adauge alte sume convenite cu partea civila.
Totodata, “ce-a mancat lupul e bun mancat”, fiindca cele 37 de pachete gresie “Ceramica Favoris” au ramas confiscate de IPJ Suceava.
La toate acestea, se mai adauga cheltuielile judiciare platite in toate instantele.
Iata ce spunea ziaristul sucevean de investigatie, Sandrinio NEAGU(Monitorul de Suceava), despre cazul tepelor cu CEC-uri fara acoperire:” Ancheta în cazul lui Cristian Iordache şi a prietenilor săi a fost demarată de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava (BCCO) în luna februarie a anului 2010. Cu ocazia cercetărilor s-a stabilit că în luna august a anului 2009, Cristian Iordache s-a prezentat, în calitate de administrator al unei societăţi din Fălticeni, la sediul unei firme din Bucureşti, arătându-se interesat să cumpere materiale de construcţie. Pentru a-i câştiga încrederea reprezentantului firmei bucureştene, fostul agent de poliţie l-a chemat pe acesta la Fălticeni şi i-a arătat depozitul şi magazinul societăţii sale comerciale, precum şi o casă în construcţie despre care a spus că se află în proprietatea sa. Pentru a fi şi mai convingător, Iordache i-a spus bucureşteanului că îi poate lăsa în garanţie şi un imobil, tocmai pentru a nu exista dubii cu privire la solvabilitatea firmei sale. Iniţial, Iordache a cumpărat, în numele societăţii sale din Fălticeni, mărfuri în valoare de 206.056,08 lei, pentru care a emis o filă cec în alb şi zece bilete la ordin în valoare totală de 190.000 de lei.
La scurt timp, Cristian Iordache a mers din nou la Bucureşti însoţit de Nicolae Mardare, care s-a prezentat a fi Ovidiu Daniel Buznea, administratorul unei firme din Iaşi, care a spus că doreşte să achiziţioneze şi el materiale de construcţii. Valoarea tranzacţiei a fost de 525.009,44 lei, iar plata s-a făcut cu şapte file cec.
Surpriza reprezentanţilor firmei bucureştene a fost uriaşă când au încercat să încaseze banii pentru materialele vândute, ocazie cu care au aflat că în conturile societăţilor din Suceava şi Iaşi nu se află nici un leu.
Anchetatorii acestui caz au stabilit că nici Ovidiu Daniel Buznea nu este străin de faptele de înşelăciune, prin aceea că le-ar fi înmânat lui Iordache şi Mardare file cec în numele societăţii al cărei administrator şi asociat unic era. Există date din care rezultă că Buznea a preluat firma pentru a o folosi în activităţi infracţionale de genul firmelor fantomă, cu scopul de a trage ţepe de genul celor descrise mai sus.”
*MARDARE, dupa gratii
Poliţia municipiului Falticeni a primit ieri, 24.04.2014, mandatul de executarea a pedepsei inchisorii emis in aceeasi zi de Tribunalul Suceava – Sectia Penala, privind pe Nicolae Gaby MARDARE(42 ani), din localitate, condamnat la 3 ani inchisoare pentru comiterea infracţiunii de inselaciune. El a fost depistat la domiciliu de politistii Biroului Investigatii Criminale, fiind introdus in arestul I.P.J. Suceava.
Todirel CALUGARITA
Sergiu JIPA
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net