Fermierii din judeţul Suceava au depus cereri pentru achiziţionarea a 62 de tancuri de răcire necesare pentru colectarea în bune condiţii, conform normelor europene, a laptelui de vacă.
La o întâlnire de lucru cu aproximativ 30 de crescători de animale, derulată astăzi la sediul Direcţiei pentru Agricultură, directorul general din Ministerul de profil GHEORGHE NEAŢĂ ( foto ) a declarat că această dotare este necesară asociaţiilor de crescători cu minim 5 vaci care au obligaţia de a păstra efectivele minim 2 ani.
Sprijinul este de 5.000 euro pentru un tanc de răcire de 1.000 litri, respectiv pentru două tancuri de câte 500 litri, iar termenul limită de depunere a cererilor către Primării este 15 mai.
“Primăriile au obligaţia să pună la dispoziţie spaţiile aferente amplasării tancurilor de răcire, furnizorii sunt obligaţi să acorde asistenţă tehnică la amplasamentul tancului de răcire şi instruirea personalului care se va ocupa de achiziţionarea laptelui, iar procesatorii au obligaţia să achiziţioneze lapte numai din aceste tancuri sau din tancurile lor pe care le au în localităţi” a punctat NEAŢĂ.
În altă ordine de idei, el a menţionat că specialiştii elveţieni ar putea construi o fermă – pilot în judeţul Suceava pentru instruirea fermierilor, unitate care ar urma să deţină aproximativ 300 de vaci din rasele Angus şi Charolaise.
Crescătorilor locali li se vor preda nu numai lecţii de creştere intensivă a vacilor de carne, ci şi metodele de accesare a fondurilor europene pentru dezvoltare.
NEAŢĂ a declarat că judeţul Suceava a fost ales pentru că are cel mai mare efectiv de bovine din România – 170.000 de capete.
“Doresc din toată inima să implementez la Suceava un centru – pilot.
Specialiştii din Elveţia vor să construiască în România, pe sume importante de bani, asemenea centre.
Rasa Angus se pretează foarte bine la păşunat, este o vacă de iarbă, întreţinerea ei necesitând cheltuieli mici”.
La şedinţa de astăzi au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean CĂTĂLIN NECHIFOR, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură EUGEN MOGOŞ, senatorul PSD NECULAI BEREANU, şeful Direcţiei pentru Agricultură VASILE SCHIPOR şi directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, MIHAI MORARU.
Dan PASCARU
redactor de știri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net
Elveţienii au votat recent prin referendum îngrădirea dreptului la muncă pentru cetăţenii români. Aşa să se explice de ce construiesc specialiştii elveţieni ferme în România? Ca să ţină tineretul bovin român acasă? La cîţi criminali, hoţi şi escroci au călcat Elveţia în ultima sută de ani, ar mai fi contat o mînă de români? Putem gîndi aşa?
Elvetienii la fel ca si alte popoare din vest sunt mandrii de originile lor,sunt patrioti si nationalisti in sufletele lor,(nu ca noi ne umple patriotismul si nationalismul pe 1 Decembrie)iar apoi trecem din nou la problemele ,,adevarate,, gen mireasa pentru fiul meu,suleiman magnificul,dragusanca si idilele ei…etc.
Opinia lui Rustic, fără a încerca o polemică, îmi spune că am uitat să evidenţiez o nuanţă. Criminalii, hoţii şi escrocii care au călcat Elveţia au umflat conturile bancherilor elveţieni. Mîndru popor, poporul elveţian! Slavă Crucii Roşii Elveţiene care i-a făcut paşaport lui Mengele!