Didier Albo este un artist plastic francez, ce s-a pregătit de timpuriu pentru a aşterne pe pânză idei, dar abia de curând, de prin anul 2011, aceastea au început să se concretizeze în colecţii de anvergură şi, pe măsură ce ele au căpătat volum, au şi fost prezentate publicului larg. Impresionează prin rafinament şi culoare „Venise” , „Corrida colors” şi „Wine and Bacchus”, ce surprind într-o manieră suprarealistă atât scene din pitorescul Veneţiei, cât şi mişcarea într-un roşu aprins a luptei cu tauri din arenă. Didier Albo s-a născut în Franţa, în anul 1958, iar de la vârsta de 16 ani a căutat să-şi formeze un viitor artistic, studiind în şcoli cu profil publicistic şi de artă plastică. Şi-a desăvârşit simţul în artele frumoase, studiind lucrările marilor clasici, dar pătrunderea în lumea fascinantă a operei lui Dali, Magritte sau Delveaux l-au determinat să-şi definească opţiunile. Cum şi singur afirmă, lucrările sale sunt greu de clasificat într-un stil artistic anume, ele fiind de fapt un mix controlat de „isme”. S-a inspirat din simbolism, suprarealism, romantism, dar şi din lucări de artă contemporană prezentate în diverse galerii sau muzee, sau pe internet[1].
Didier pictează ce vede, dar lucrările sale sunt o perpetuă ofrandă adusă vitalităţii. Culorile vibrante, aşternute în contraste puternice şi vioaie accentuează dinamica scenelor. Prezenţa în lucrări a fluidelor în mişcare crează iluzia unei permanente agitaţii indusă de tropotul copitelor sau de temperamentul vulcanic al personajelor din coride. Apa este ba lină, în seria dedicată Veneţiei, fie se răstoarnă în valuri pline de romantism precum vinul din pahare, aşa cum o regăsim în „Wine and Bacchus”. În această din urmă colecţie, apa capătă culoare: devine vin. Astfel, esenţa vieţii capătă proprietăţi noi, este înnobilată. Capătă parfum, gust şi culoare. Devine buchet. Este acel buchet apreciat de orice cunoscător de vin şi care identifică în mod unic această soluţie bahică. Dacă apa este esenţa vieţii, vinul este savoarea viaţii, frumuseţea vieţii, iar acest „Vendanges” încească să surprindă această bucurie printr-o reprezentare dualistă cu referinţe de ordin mitologic: scena culesului viei este disimulată pe un chip ipotetic al lui Bahus (Bacchus). Culorile vii, dar şi prezenţa siluetelor feminine ţin să accentueze starea de fericire. „Recolta” este o odă a bucuriei patronată de zeul vinului şi a viţei-de-vie.
Calităţile vinului sunt în mod clar apreciate de Didier Albo, paharul cu licoarea bahică regăsindu-se în foarte multe din operele sale, dar cele trei desene cu caracter iluzoriu a paharului cu vin, parcă, transced la nivel simbolic, a proprietăţilor acestei licori.
Lichidul din pahare oferă iluzii: fie devine peşte, fie elefant, fie trandafiri. Este o odă adusă la nivel metaforic a creaţiei divine, privită sub toate aspectele sale: fie ca floră şi faună (terestă şi acvatică), fie la nivel de stratosferă (apă – peşte, pământ – elefant, văzduh – parfum de flori).
Stabilit la Toulon, într-un ţinut răsfăţat de valurile line ale Mării Mediterane ce mângâie ţărmul sudic al Franţei, scăldat de razele soarelui, ce stârnesc fiorii aromei de struguri, Didier Albo nu se limitează doar la a descrie natura înconjurătoare, ci experimentează un alt „ism” pentru a-l include în bagajul său stilistic. Dacă am numi „metamorfozism” reprezentările cu caracter dualist, stilul definit de această tehnică reprezintă o nouă ţintă a artistului. Şi privind la lucrările sale cu temă iluzorie, se poate lesne constata că rezultatul este unul foarte rafinat, precum un buchet de vin franţuzesc.
Gabriel TODICĂ
24.05.2014
[1] http://www.touchofart.eu/fr/Albo-Didier/#biography
merci beaucoup Mr Todica !