Testul turnesolului în mișcările dreptei fălticenene, aplicat în ședința de Consiliu Local de ieri, 30 mai 2014, a scos în evidență faptul că alianța între cele două partide, așa-zise de opoziție, PNL și PDL, funcționează deja la Fălticeni. Ca și în cazul deliberativului municipiului Suceava, unde liderii de bază, BĂIȘANU și ZMĂU sunt “prinși” în alianțele cu vechii parteneri de la PSD, și la Fălticeni viceprimarul ALDEA, șeful liberalilor, secondat prin absență de aliatul strategic permanent, consilierul Constantin BULBOACĂ, nu se îndură să divorțeze de stânga “comanistă”, votând în punctul cheie pentru proiectul primarului.
Este cazul proiectului de hotărâre privind vânzarea unor suprafețe de teren aparținând orașului, situate în zone bune: str. Dimitrie Leonida, b-dul 2 Grăniceri, str. Ana Ipătescu.
De altfel, primarul COMAN are o sumedenie de asemenea proiecte trecute cu succes prin mașina de vot, cu complicitatea dreptei, pe românește PNL și PDL, care astăzi, animată de mișcările politice de la centru, și-au retras sprijinul și au oprit, pentru prima dată, un proiect de asemenea fel.
De ce era important ca, pe lângă cei 8 consilieri PSD și 2 PPDD, majoritatea simplă și sigură a puterii la Falticeni, adică 10 consilieri din totalul de 19 (inclusiv viceprimarul, care are drept de vot în Consiliul Local-n.r.), să mai voteze și onor opozitia? Deoarece la proiectele de hotărâre ce vizează patrimoniul municipiului, hotărârile de consiliu nu se adoptă cu majoritatea simplă de 10 voturi, ci cu două treimi din totalul consilierilor, adică cu 13.
Cum și-a motivat noua opoziție votul împotriva vânzării terenurilor: “Eu aș avea o cerere, dacă se poate și-mi permiteți. Grupul de consilieri democrat-liberali solicită, daca se poate, și, dacă trebuie s-o facem și scris, o facem și scris, o situație reală cu suprafețele de teren care trebuie retrocedate cetățenilor în municipiul Fălticeni. Ne-ar interesa să aflăm unde se află pământul acesta privat, la ce nivel s-a ajuns. Cam atât și la acest punct eu voi vota împotrivă”, a spus în plen consilierul local PDL Viorel DOMINTE.
Presupunem că referirea consilierului DOMINTE a fost la prevederile legii nr.165/2013 și la normele de aplicare, care spun că prioritară este restituirea terenurilor în natură, pe vechiul amplasament, pentru foștii proprietari abuziv deposedați și care au solicitat restituirea proprietăților în baza legilor fondului funciar. Conflictul ar putea apărea în cazul suprapunerii unora din terenurile care fac obiectul proiectului de hotărâre inițiat de primarul Gheorghe Cătălin COMAN, scoase la vânzare, cu terenurile care li s-ar cuveni solicitanților de drept.
Chiar dacă se pare că primarul știa că opoziția nu va ridica mâna la unele proiecte ale sale, nu i-a căzut bine la rânză, fiind vizibil afectat și prea puțin alinat de votul “pentru” dat de (încă) viceprimarul Gheorghe ALDEA.
În condițiile în care consilierul BULBOACĂ a absentat, proiectul a obținut un număr total de 11 voturi, insuficient pentru a trece.
Au votat contra liberalii Vasile AMARIEI și Cristian BĂRĂSCU, alături de grupul PDL, ceea ce arată că a existat o înțelegere prealabilă între aceștia, de la care ALDEA fie a lipsit, fie “i-a dat cu flit”.
Sergiu JIPA
sergiu@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net