Procurorii din cadrul DNA — Serviciul teritorial Suceava efectuează cercetări în cauza penală ce vizează suspiciuni legate de admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic unor peroane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate.
Pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul DSV Suceava în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele a diverşi fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în baza naţională de date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli.
Un comunicat DNA informează că „pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate au fost modificate data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.
Astfel au fost solicitate şi acordate în cursul anului 2013, subvenţii cu încălcarea legii şi s-au obţinut pe nedrept fonduri europene în 246 dosare de acordare a sprijinului financiar, precum şi unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice ( în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013 – 213 dosare ).
Angajaţii APIA Suceava au acceptat ca cererile de acordare a subvenţiei să fie depuse şi semnate în locul fermierilor de doctorii veterinari, nu au solicitat ca la dosar să fie ataşate documentele prevăzute de normele APIA, nu au verificat îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi nu au efectuat verificarea corectă a dosarelor.
Activitatea infracţională a acestor medici veterinari concesionari a fost protejată de conducerea DSV Suceava prin neluarea măsurilor de verificare şi control cu privire la numeroasele sesizări depuse pe parcursul anului 2013.
Reprezentanţi ai APIA Suceava şi APIA nivel central au făcut o serie de demersuri astfel încât să facă dificile acţiunile de control ale instituţiilor abilitate ori au încercat să transfere responsabilitatea pentru prejudiciu exclusiv în sarcina solicitanților subvenţiilor.
Medicii veterinari concesionari au falsificat documente pentru a induce în eroare echipele de control, i-au instigat pe fermieri la mărturie mincinoasă referitor la faptul că au deţinut animalele pentru care au fost depuse cereri de subvenţie, dar că între timp le-au tăiat şi consumat”.
Dan PASCARU
redactor de știri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net