Având în vedere cazurile tot mai dese de intoxicaţii, medicii suceveni atrag atenţia asupra consumului de ciuperci culese din păduri sau de pe pajişti.
De multe ori culegătorii nu deosebesc ciupercile comestibile de cele otrăvitoare, care pot fi letale.
În plus, unele categorii, precum hribii sau champinion, pot da simptome toxice dacă sunt culese prea târziu sau dacă sunt atacate de paraziţi.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică, LUDOVIC ABIŢEI, a precizat că intoxicaţiile cu ciuperci îi pot afecta chiar şi pe cunoscători, având în vedere fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare.
“Problema este că oamenii se duc în pădure, mai confundă ciupercile, nu toţi sunt cunoscători…
Sfatul este unul singur : cumperi de acolo de unde sigur este verificată marfa, adică de la magazine, unde sunt ciuperci de cultură !
În pădure uşor confunzi o pălărie de ciupercă cu alta, e suficientă doar una într-o tigaie şi toată familia are probleme…”
Dan PASCARU
redactor de știri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net