Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită o întâlnire cu ministrul Finanțelor Publice, IOANA PETRESCU, pe tema salarizării personalului didactic şi nedidactic din învăţământul preuniversitar.
Liderul sindical sucevean GIANI LEONTE declară că, prin legile de salarizare, personalul din învăţământ a ajuns să se regăsească pe poziţiile inferioare ale grilei, ceea ce a condus la degradarea alarmantă a statutului social.
“În România salariul mediu orar din sistemul de educaţie este de 13 lei brut ( 2,92 euro ) şi 9,3 lei net ( 2,09 euro ).
Un profesor debutant câştigă 7,08 lei pe oră brut ( 1,59 euro ), iar un profesor cu gradul I şi o vechime de 25 de ani câştigă 14 lei pe oră brut ( 3,14 euro ) şi 9,73 lei net ( 2,18 euro ).
Cu alte cuvinte, un profesor în România câştigă într-o lună cam tot atât cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau cât unul din Polonia în 14 ore” reclamă LEONTE.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ apreciază că singura soluţie este adoptarea unui act normativ în domeniul salarizării personalului didactic, prin care, în perioada 2015 – 2017, să se asigure o creştere anuală, cu 10 %, a salariilor acestor categorii de personal.
În privinţa personalului nedidactic, LEONTE reaminteşte că, începând cu 2010, s-a produs treptat o aplatizare a grilei de salarizare, în condiţiile creşterii salariului de bază minim brut pe ţară garantat ( 900 de lei valoarea actuală ).
În condiţiile în care a avut loc o creştere a salariului de bază minim brut pe ţară, restul salariilor personalului bugetar care depăşeau nivelul acestui salariu minim brut au rămas nemodificate.
Blocarea ocupării posturilor vacante în ultimii ani a condus, în multe cazuri, la dublarea normei de muncă a personalului de îngrijire din unităţile de învăţământ, incapabil în aceste condiţii să asigure mininum de igienă în spaţiile şcolare.
Dan PASCARU
redactor de știri
reporter@ziaruldepenet.ro
ZIARUL dp NET
foto: Monitorul de Suceava