Prima ediţie a taberei SF & Fantasy ASPHAR de la Rădăşeni e, de acum, istorie. Ce v-a plăcut acolo şi ce ar trebui îmbunătăţit ?
Da, din păcate s-a terminat. Mi-a plăcut cadrul natural, care-mi amintea de povestirilebătrânilor din tabăra de la Guranda, în anii `80. Mi-a plăcut organizarea şi energiile puse la bătaie de participanţi şi organizatori, în faţa cărora mă înclin. De înbunătăţit ? Nu ştiu. Poate o pilă la controlul meteo… Aş remarca totuşi că de organizarea ( de la idei până la punere în practică ) s-au ocupat fani şi iubitori de ficţiune speculativă. Asta nu aş schimba.
Ce au pierdut tinerii care au ratat prima ediţie?
În primul rând, statutul de pioneri. În 5 ani văd tabăra ASPHAR un eveniment de gen important pe plaiurile moldave, dacă vreţi apropiat de Râşnov şi Atlantykron. Nici nu are cum să nu ajungă, ţinând cont de dăruirea organizatorilor. Un alt lucru pe care l-au pierdut a fost interacţiunea pe care o dă socializarea amicală între invitaţi şi participanţi. Ar mai fi şi momentele mele de sinceritate absolută, unice.
Dacă tot vorbim despre SF, haideţi să privim puţin în viitor. Cum vedeţi lumea peste 10 ani, de exemplu?
Dezbinată şi controlată, dacă se merge pe acest trend de nepăsare sau emancipată şi cu cel puţin o colonie permanentă în spaţiu, dacă cetăţenii lumii îşi vor însuşi conceptul de umanitate.
Care sunt următoarele activităţi ale Clubului de Iniţiativă Literară / ale Gazetei SF ?
La CIL ( Clubul de Iniţiativă Literară ) urmează două lansări de carte în viitorul apropiat, cu Florentin Haidamac şi Cristina Melinte, apoi reluarea Schimbului de Cărţi ( proiect bookblog.ro ) unde suntem parteneri locali şi poate un concurs de creaţii literare, al doilea după CILout & write – Scoate proza din sertar. În Gazeta SF, doar Spiritul Galactic ne poate împiedica să obţinem hegemonia.
ALMA GAVRIL