Conducerea Spitalului Judeţean studiază varianta punerii în practică a unui demers care în alte ţări este un lucru obişnuit : asistenţa taţilor la naştere.
Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, doctorul obstetrician ALINA MELINTE a ţinut să precizeze că demersul respectiv ar prezenta efecte benefice pentru mame, care ar avea astfel “confort emoţional din partea familiei”.
Ea a precizat că, potrivit statisticilor, 90 % dintre femei ar fi de acord cu prezenţa partenerilor în sala de naşteri, dar numai 65 % dintre bărbaţi spun că sunt pregătiţi pentru acest eveniment.
Referitor la acelaşi subiect, directorul medical al Spitalului Judeţean, TIBERIU BRĂDĂŢAN ( primul din dreapta ), a declarat că prezenţa soţilor sau prietenilor în timpul naşterilor trebuie reglementată clar prin protocol intern.
“Trebuie să prindem în codul de procedură internă modul în care un tată sau un membru al familiei care vrea să asiste la naştere poate să facă acest lucru, un spaţiu pentru persoana care trebuie să se schimbe, condiţii de sterilizare, un instructaj minim, toate trebuie puse în protocol”.
Conferinţa de presă de astăzi de la Spitalul Judeţean a fost prilejuită de prezenţa prof.univ.dr. VIRGIL MĂNICĂ de la Tufts New England Medical Center Boston.
El s-a arătat încântat de faptul că, în ultimii 3 ani, procentul gravidelor care au apelat la anestezie generală a scăzut de la 95 % la doar 12 %.
“Am putut să schimbăm practica, avem numai puncte pozitive, toată lumea câştigă : pacienta este în prim plan, este mulţumită, iar medicii lucrează mult mai uşor”.
Dan PASCARU